Hlavní obsah

Florbalisté mají v nominaci na MS 17 obhájců bronzu, vrací se Jendrišák a Tokoš

Sedmnáct hráčů, kteří získali loni v prosinci na odloženém světovém šampionátu pod finským koučem Petrim Kettunenem bronz, zařadil do nominace na listopadové mistrovství světa v Curychu a Winterthuru trenér českých florbalistů Jaroslav Berka. Před rokem v Helsinkách chyběli z nynějšího dvacetičlenného kádru jen bývalý kapitán Matěj Jendrišák z Linköpingu, který odmítl pod Kettunenem nastupovat, další útočník Martin Tokoš z Mladé Boleslavi a nováček Jonáš Kreysa z Tatranu Střešovice.

Foto: Český florbal

Čeští florbalisté na archivním snímku.

Článek

"Musím říct, že všichni hráči, kteří jsou v nominaci, prokázali obrovskou chuť a vůli reprezentovat. Vzali si společné týmové cíle jako závazek, na kterém dlouhodobě pracují, a za to si zaslouží velký kredit," uvedl Berka v tiskové zprávě. "Celkově je tým rozhodně extrémně pracovitý, ambiciózní, s velkým potenciálem. I přes kratší cyklus se s každou reprezentační akcí výrazně zlepšoval a vždy pracoval ve velké intenzitě a kvalitě na hřišti i mimo něj. Mám z něj velmi dobrý pocit, " řekl kouč.

Už na šestý světový šampionát se chystají útočník Tom Ondrušek z Chodova, který byl kapitánem výběru na posledním MS, a Jendrišák. Ten se představil naposledy v roce 2018 v Praze. V průběhu další další sezony se rozhodl pod Kettunenem podobně jako další hráči nenastupovat. Poprvé od roku 2016 od MS v Rize se představí Tokoš, který se vydá stejně jako obránce Ondřej Němeček s útočníkem Markem Benešem z Tatranu Střešovice na čtvrtý šampionát.

"Oba od začátku jasně deklarovali velkou motivaci a co pro ně reprezentovat naši zemi znamená. Na každou akci, které se zúčastnili, přijeli připraveni a odváděli vždy profesionální práci jak pro tým, tak i z pohledu jejich individuálního výkonu. Nominaci si tak vysloužili jak díky tomu, tak také proto, že týmu přinášejí určité herní prvky, které v něm jinak nejsou příliš zastoupeny. Zároveň jejich zkušenosti umožní rychlejší a efektivnější růst mladším hráčům," řekl Berka na adresu navrátilců Jendrišáka a Tokoše.

Na debut se může těšit dvaadvacetiletý Kreysa. "Jonáš podává dlouhodobě nadstandardní výkony, nicméně jsme vnímali, že v poslední době udělal další, ještě významnější progres. Je to gólový hráč, prokazoval to na každém kempu a také v závěrečném modelovém utkání proti týmu U23 se výrazně prosadil. Rozhodly jeho schopnosti. Věříme, že bude na mistrovství světa žolíkem," uvedl kouč.

Z medailového kádru z Helsinek chybí obránci Dominik Beneš z Mladé Boleslavi, Ondřej Vítovec z Vítkovic a útočník David Šimek z Tatranu Střešovice.

Třináctka z nominovaných získala pod Berkou letos v červenci bronz na Světových hrách v americkém Birminghamu.

Čeští florbalisté vstoupí do MS v sobotu 5. listopadu ve 13:30 v nové Swiss Life Areně v Curychu proti Lotyšsku. O den později je čeká od 15:00 v Axa Areně ve Winterthuru souboj s Německem a základní skupinu B zakončí na stejném místě v pondělí 7. listopadu v 18:05 proti Švédsku.

Nominace českých florbalistů na mistrovství světa v Curychu a Winterthuru (5.-13.listopadu):
Brankáři: Lukáš Bauer (Mladá Boleslav), Martin Beneš (Sparta Praha),
obránci: Jakub Gruber, Adam Hemerka, Lukáš Punčochář (všichni Mladá Boleslav), Jiří Besta (Vítkovice), Ondřej Němeček (Tatran Střešovice), Martin Kisugite (Bohemians),
útočníci: Marek Beneš, Matěj Havlas, Jonáš Kreysa (všichni Tatran Střešovice), Adam Delong, Matyáš Šindler (oba Vítkovice), Matěj Jendrišák, Josef Rýpar (oba Linköping/Švéd.), Filip Forman (Bohemians), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Tom Ondrušek (Chodov), Martin Tokoš (Mladá Boleslav), Filip Langer (Kalmarsund/Švéd.).

Reklama

Související témata: