Hlavní obsah

Florbalisty motivují vzájemné vzkazy i Gretzkého příběh

OSTRAVA

Už jste někdy viděli Švéda se sklopenou hlavou? Počkej si na svou šanci. Sniper! To je jen zlomek ze vzkazů, jimiž si čeští florbalisté zvyšují navzájem motivaci v průběhu světového šampionátu. Klubový prostor penziónu Ben v Polance nad Odrou je dokola polepen velkými listy papíru, na něž si hráči píší hesla, jež je mají nabudit v boji o vysněnou medaili z mistrovství světa.

Foto: ČFBU

Trenér mužské florbalové reprezentace Zdeněk Skružný

Článek

„Něco podobného jsme měli už při soustředění v Teplicích, přišel s tím kapitán Radim Cepek,“ přibližuje hlavní kouč florbalové reprezentace Zdeněk Skružný. Povoleny jsou jen pozitivní vzkazy. „Tohle tam ale přibylo až po zápase,“ rozesmál se při pohledu na tabuli, kam se píšou hesla před každým zápasem. Neznámý autor totiž evidentně Švédsko v lásce příliš neměl...

Pro Skružného je psychologie součást přípravy a na každém pokoji proto mají hráči vylepený příběh nejslavnějšího hokejisty všech dob: Gretzky - jak se naučil vítězit. A před startem mistrovství dostal každý z florbalistů tzv. playbook, herní příručku plnou strategických plánů, herních situací, ale také hesel pro zvýšení koncentrace a sebevědomí. „Jsou to takové notičky,“ popisuje se smíchem český kouč.

Tým používá motivační hesla od roku 2004, kdy u reprezentace působil švýcarský asistent Sascha Brendler. Ten mimo jiné naučil florbalisty chodit každé ráno na vycházku. „Je to na probuzení, na rozkoukání. Hráči mají čas prohodit po ránu pár slov,“ vysvětluje Skružný. Procházka je povinná, spáči mají smůlu. „Radim Cepek tuhle zaspal a měl to za padesát korun do klubové pokladny. Prostě klasický pozdní příchod,“ prozradil kouč národního týmu. Kolik se v pokladně nachází, ale netuší: strážcem pokladu je totiž útočník Pavel Kožušník.

Při procházkách mezi polanskými domky hráče obklopuje klid malé vísky. Obec je sice jedním z ostravských obvodů, městský ruch je odsud ale na hony vzdálený a tým si užívá pohodové atmosféry. „Chtěli jsme něco stranou, někde kde hráči nebudou mít možnost kontaktu se svými blízkými. Někde, kde budeme úplně sami,“ uzavřel Skružný.

Reklama

Související témata: