Hlavní obsah

Florbalový gólman Kafka po úspěšném MS jedná se švédskými kluby

HELSINKY

Český florbalový brankář Tomáš Kafka na mistrovství světa v Helsinkách ukázal, že stále patří ke světové špičce. V úspěšném utkání v boji o bronz se Švýcarskem sice nechytal, přesto byl zvolen do All Stars týmu turnaje. V příštích týdnech možná opustí Tatran Střešovice a zamíří do švédské ligy. Dvaatřicetiletý Kafka jedná s některými kluby o angažmá do konce sezony.

Foto: ČFbU

Brankář Kafka čelí nájezdu Estonce Talmeho.

Článek

"Já jsem oslovil několik klubů. Pixbo, Helsingborg, Falun a teď se ještě s jedním nebo se dvěma kluby bavíme. Ale jestli to dopadne, to je nejisté, protože já můžu nabídnout jenom krátkodobou perspektivu. Můžu si v práci vzít na půl roku volno, ale víc by asi neskousli," řekl novinářům Kafka, který pracuje jako senior manažer v pražské kanceláři světové poradenské společnosti Ernst&Young a na starosti má odhalování a prevenci podvodů v Česku a na Slovensku.

Kafka: Je to jedna z posledních příležitostí

Švédským klubům se nabídl sám, a to hlavně proto, aby věděly, že má zájem jít do zahraničí. "Ví se, že mě blokuje v Čechách práce. Dřív to byla škola nebo přítelkyně. V tuhle chvíli se nějaké věci změnily. Je to pro mě jedna z posledních příležitostí a v práci mám předběžný příslib, že bych mohl na pár měsíců odejít," uvedl Kafka, který má na kontě i stříbro z mistrovství světa 2004. I když byl například v roce 2006 vyhlášen nejlepším gólmanem světa, nabídky odmítal a stále chytal ve Střešovicích.

Brankář české florbalové reprezentace Tomáš Kafkafoto: ČFbU

Kafka věří, že na mistrovství světa v Helsinkách případné zájemce zaujal. "Myslím, že jsem předvedl dobré výkony. Po semifinále s Finskem mi spousta lidí říkala, že jsem chytal dobře. Samozřejmě jsem chtěl nastoupit i do zápasu o bronz, ale trenéři se rozhodli jinak a asi měli šťastnou ruku. David Rytych to odchytal super," prohlásil Kafka, který dlouho držel český tým v semifinále proti Finsku.

Na vyřízení hostování v zahraničí má čas do konce prosince. "Musí si to rozseknout ty kluby, jestli chtějí jít do toho rizika krátkodobé spolupráce. Mají taky své gólmany. Já jsem chtěl tým, který chce do play off a hrát tam o něco. Schválně jsem si vybral kluby, které nemají nejsilnější gólmany a čekám na reakce. Zatím jsem je dostal Sofiiny volby, jestli mají rozhodit svým gólmanům psychiku a sebevědomí," uvedl Kafka.

Cepek? To byla velká rána

Představil se už na šestém mistrovství světa za sebou a hodně jej mrzelo, že na něm chyběl útočník Radim Cepek. Kafka patřil mezi hráče, kteří nesouhlasili s absencí rekordmana české reprezentace v počtu zápasů i v produktivitě v konečné nominaci. Na prohlášení trenéra Tomáše Trnavského, že je to kvůli špatnému vlivu Cepka na mužstvo, chtěl nějak reagovat.

"Hlavou mi procházelo ledacos. Byla to velká rána. Ale nikdy jsem nikomu neřekl, že bych na mistrovství světa nejel. Kdybych to udělal, tak bych sice vyslal signál, že se mi to nelíbí a že pro to nevidím důvod, ale podkopnul bych trenérovi nohy. Nic bych tím nedokázal," uvedl Kafka. Bylo mu jasné, že by svým postojem nic nezměnil. "Vždyť se dvacet až pětadvacet lidí dva roky o něco snažíme," řekl s tím, že by další kauza mohla tým rozhodit a pošramotit medailové ambice.

Cepkova absence prý byla na turnaji znát. "Hlavně jeho zkušenosti chyběly. Tři zápasy jsme se zmítali v chaosu, takový hráč do mužstva vnese klid," řekl Kafka. Trnavskému končí smlouva a zkušený gólman se nechce vyjadřovat k tomu, zda by měl podle něj u národního týmu zůstat. "O tom rozhoduje unie. Je ale pravda, že dosáhl úspěchu, který se předtím za patnáct let povedl jen jednou," dodal gólman.

Reklama

Související témata: