Hlavní obsah

Historický úspěch! Tatran jako první český tým senzačně ovládl Pohár mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Prahy si hvězdami nabitý tým švédského Falunu letěl pro svůj šestý titul nejlepšího klubu Evropy. Ale vrací se s prázdnou, vítězství v Poháru mistrů senzačně slaví Tatran Střešovice! V UNYP areně porazil obhájce triumfu 6:4 a poprvé v historii vládne český klub nejprestižnější evropské soutěži.

Foto: Český florbal

Radost střešovického Matěje Havlase z vedoucí branky

Článek

Falun dorazil i s čerstvě vyhlášeným nejlepším hráčem florbalového světa Emilem Johanssonem, ale na tým kouče Milana Fridricha byl krátký. Český klub přitom hrál finále Poháru mistrů po třinácti letech, naposledy to byly rovněž Střešovice v roce 2011.

„Postupně mám začne docházet, co jsme dokázali. Teď bezprostředně po zápase se ve mně mísí euforie a částečně i únava. Poslední týden jsem ten zápas měl hodně v hlavě. Jsou za tím roky, během nichž toho kluci hodně odmakali, a je to pro nás hodně sladká odměna,“ liboval si trenér Fridrich, jenž byl v roce 2013 účastníkem finále v roli hráče.

Tatran poslal do vedení pohotovou střelou Matěj Havlas, který tak ještě více rozvášnil diváky v zaplněné UNYP Areně pro 1450 diváků. Však po vstupenkách se po startu prodeje během pár minut jen zaprášilo.

Foto: Český florbal/Lubomír Skála

Marek Beneš jásá, právě dovedl Tatran k výhře na Poháru mistrů.

Skvělý gólman Tatranu Tomáš Jurco si vybral jedinou smolnou chvíli, když výhozem trefil vlastního spoluhráče, čehož využil srovnáním Emil Ruud.

„Je pravda, že jsem měl některé skvělé zákroky, ale udělal jsem i jednu velkou chybu, což je škoda. Jsem rád, že to kluci zvládli, nepotopil jsem je,“ hlásil po zápase s úlevou Jurco vyhlášený nejužitečnějším hráčem Tatranu ve finále.

Ještě do přestávky otočil skóre při vyloučení domácího Martina Kisugiteho švédský kanonýr Alexander Galante Carlström.

Ve druhé části se přiostřilo, hráči Tatranu se snažili dohrávat své útočné akce, což si Falun nenechával líbit. Přesilovky ale zůstaly nevyužity, naděje domácích držel pohotový Jurco a dvě minuty před koncem prostřední části tečovanou střelou Martin Šindelář srovnal.

Lídr domácí superligy si dál vytvářel šance, až se v 50. minutě střelou zpoza obránce prosadil Ondřej Sádlo. Při přesilovce se pak povedlo Marku Benešovi poprvé obstarat dvougólový rozdíl a favorit byl viditelně zaskočen.

Foto: Český florbal

Jakub Boček (vlevo) z Tatranu v souboji se Simonem Bergem

Zvlášť když se neprosadil ani z trestného střílení, nad Emilem Nilssonem vyzrál Jurco. Když pak Beneš nachystal gólovou střelu pro Tomáše Hanáka, vypadalo to s Tatranem při vedení 5:2 hodně nadějně. Galante Carlström ještě zápas zdramatizoval, ale pohotový lob Havlase stvrdil střešovický triumf a hosté už jen v závěru snížili.

Finále Poháru mistrů ve florbalu v Praze:
Tatran Střešovice - IBF Falun 6:4 (1:2, 1:0, 4:2)
Branky a nahrávky: 7. Havlas (Kisugite) 39. Šindelář (Vavroušek), 51. Sádlo (Čelakovský), 53. Marek Beneš (Šindelář), 54. T. Hanák (Marek Beneš), 57. Havlas (Marek Beneš) - 13. Ruud (M. Lundmark), 19. Galante Carlström (M. Lundmark), 54. Galante Carlström (M. Lundmark), 60. M. Lundmark (Aldeeb). Rozhodčí: Fässler, Schläpfer (oba Švýc.). Vyloučení: 3:2, navíc T. Hanák - Backby oba 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 1450 (vyprodáno).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.