Hlavní obsah

Kafka by rád ze dna tabulky do reprezentace

PRAHA

Před rokem a čtvrt byl vyhlášen nejlepším florbalovým brankářem světa. Teď čeká Tomáše Kafku tvrdý boj o udržení v nejvyšší české soutěži. Znak soumraku kariéry opory českých vicemistrů světa z roku 2004, nebo odraz k happy endu v podobě návratu do velkého florbalu při prosincovém domácím světovém šampionátu? Devětadvacetiletý Kafka dělá vše pro to, aby platila druhá varianta.

Článek

Odchod z týmu suveréna domácí scény Tatranu Střešovice do kádru outsidera soutěže Bohemians si zvolil sám. V konkurenci mladého reprezentanta Vochozky a při slabší tréninkové docházce, způsobené pracovním vytížením, se tam do branky dostával sporadicky.

To v Bohemians si na nedostatek možností vyniknout stěžovat nemůže. „Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí, jsem teď v plné permanenci a cítím, že jsem se od léta posunul a i Bohemka jde nahoru. Byl jsem trochu zklamaný, že změny k lepšímu nešly tak rychle, ale průměr obdržených gólů jsme snížili o víc než dva a i trenéři soupeřů mě často chválí,“ těší se z dílčích úspěchů po čtvrtroce v novém působišti.

Pohled na tabulku sice žádné náznaky zlepšení neukazuje, když Bohemians mají v bodové kolonce po 13 zápasech stále nulu, ale poslední sobotu loňského roku Kafka a spol. zazářili – s mistrovským Tatranem prohráli o jediný gól 2:3! Proti bývalým spoluhráčům, s nimiž stále absolvuje některé tréninky, se chtěl gólman vytáhnout. Pro úspěch by udělal cokoliv. „Hrálo se před Silvestrem, byl jsem dva dny na horách v Tatrách, ale na zápas jsem jel 500 kilometrů tam a po zápase zase zpátky,“ popisuje.

Na návrat do reprezentace to zatím nestačí

Ústupků vstříc pokračování úspěšné reprezentační kariéry dělá Kafka víc. Především se snaží co nejlépe skloubit své zaměstnání forenzního vyšetřovatele hospodářské kriminality s tréninky a zápasy. „Přizpůsobil jsem si práci tak, abych byl schopen se případně co nejlépe připravit na mistrovství světa. Ano, občas musím být třeba týden mimo Prahu, ale to pak kompenzuju individuálními tréninky. Přípravu mám flexibilnější,“ dušuje se.

Na návrat do reprezentace to ale zatím nestačí. „S trenéry jsem nemluvil. Myslím, že chytám slušně, ale zatím jsem se nedostal ani na ta soustředění širšího kádru. To mě mrzí,“ smutní. Reprezentační kouč Zdeněk Skružný ale podle svých slov Kafku sleduje. „Tým Bohemians se přebudovává, Tomáš to měl složité, ale vím, že třeba teď proti Tatranu chytal výborně. Je v širším výběru brankářů a počítám s tím, že se s ním v blízké době sejdu,“ plánuje Skružný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články