Hlavní obsah

Mladá Boleslav skončila na Poháru mistrů třetí. Na stejné umístění dosáhly florbalistky FBC Ostrava

Florbalisté Mladé Boleslavi slaví zisk bronzu na Poháru mistrů. Ve finském městě Lempäälä deklasovali v duelu o 3. místo Grasshopper Curych 10:2. Čtyřmi body za hattrick a asistenci k tomu přispěl kapitán Jan Natov. Po dvou gólech a stejném počtu asistencí zaznamenali Martin Tokoš a Milan Tomašík. Popáté za sebou slavil triumf švédský Falun, který vyhrál 2:1 nad pořádajícím SC Classic. Florbalistky FBC Ostrava dosáhly při premiérové účasti na Poháru mistryň ve finském městě Lempäälä na bronz. V duelu o třetí místo porazily švýcarský celek Kloten-Dietlikon Jets 4:2. Gólem a asistencí k tomu pomohla Veronika Káčová.

Florbalisté Mladé Boleslavi v souboji o třetí místro kralovali (archivní foto)

Článek

Trojnásobný český mistr při čtvrté účasti dosáhl na nejlepší umístění. V letech 2011 a 2015 byla Mladá Boleslav jako pořadatel turnaje pátá, před čtyřmi roky v Gävle obsadila čtvrté místo.

Mladá Boleslav v sobotu v semifinále podlehla favorizovanému Falunu 1:6 a vstup do utkání o bronz jí skvěle vyšel. Po 37 sekundách otevřel skóre po Tomašíkově asistenci Tokoš. Grasshopper se ubránil při vyloučení Paola Riediho a v polovině úvodní třetiny vyrovnal Noel Seiler.

Po trestech Joëla Rüeggera a Daniela Steigera tým kouče Petra Novotného nevyužil tříminutovou přesilovku včetně 60 sekund v pěti proti třem. Na přelomu první a druhé třetiny švýcarský šampion odolal i při vyloučení Alessandra Alliaty.

Mladá Boleslav se ubránila při trestu Michala Sládka a ve 27. minutě jí vrátil vedení Tomašík. V čase 35:58 už měli Středočeši dvoubrankový náskok díky trefě Filipa Zakonova.

Brankami v 43. a 46. minutě pojistil náskok Natov, v polovině třetí třetiny se zapsali podruhé mezi střelce Tokoš a za 92 sekund také Tomašík. Při vyloučení Claudia Laelyho dovršil hattrick Natov. V 59. minutě upravil Jakub Bína už na 9:1. Na snížení Simona Laubschera ještě odpověděl Jakub Gruber.

Florbalistky FBC Ostrava skončily v Poháru rovněž třetí

Turnaj šampionů, který se v minulých dvou letech nehrál kvůli pandemii koronaviru, ovládl potřinácté za sebou švédský celek. Thorengruppen porazil ve finále TPS Turku 5:2.

Po sobotní semifinálové porážce s TPS Turku 2:4 získaly české šampionky v duelu o bronz v úvodní třetině dvoubrankový náskok. V čase 6:52 otevřela skóre Malwina Zagórská a ve 12. minutě překonala Livii Werzovou také Káčová.

Na přelomu první a druhé třetiny se švýcarské mistryně ubránily při vyloučení Sereinny Zwisslerové. Ve 27. minutě zajistila Ostravankám Pavlína Bačová už tříbrankový náskok. Po 19 sekundách závěrečné části navíc proměnila trestné střílení Kristína Hudáková.

Veronika Tomšová poprvé inkasovala až v 50. minutě, kdy využila přesilovou hru při trestu Káčové Linn Larssonová. V čase 57:10 při power play ještě skórovala Laila Edizová, ale tým Jakuba Robenka už do konce utkání dvoubrankový náskok uhájil.

"Je to čiré štěstí. O tom jsme snily. Tuto medaili asi stavíme nejvýš," řekla webu Mezinárodní florbalové federace brankářka Tomšová, která k vítězství přispěla 26 úspěšnými zákroky. "Připravovaly jsme se na to celou sezonou, takže jsme opravdu šťastné," doplnila obránkyně Karolína Bínová.

Pohár mistrů ve florbalu v Lempäälä (Finsko) :
O 3. místo:
Mladá Boleslav - Grasshopper Curych 10:2 (1:1, 2:0, 7:1)
Branky a nahrávky: 1. Tomašík (Tokoš), 27. Tokoš (Suchánek), 36. Zakonov (Tomašík), 43. Natov (Tokoš), 46. Natov (Tomašík), 50. Tokoš (Suchánek), 51. Tomašík (Natov), 55. Natov (Suchánek), 59. J. Bína (Korych), 60. Gruber (Punčochář) - 10. Seiler (Riedi), 59. 14. Laubscher (Hasenböhler). Rozhodčí: Ellis, Sjögren (oba Fin.). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 478.
Finále:
SC Classic - IBF Falun 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky: 39. Lastikka - 16. Wettergren, 22. Ruud. Rozhodčí: Boström, Söderman (oba Švéd.) Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 1012.
Pohár mistryň ve florbalu v Lempäälä (Finsko):
Finále:
TPS Turku - Thorengruppen IBK 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)
Branky: 11. Nordlundová, 36. Rantanenová - 20. a 60. V. Kauppiová, 29. a 54. Wibronová, 36. M. Johanssonová. Rozhodčí: Reichelt, Kostinek (oba ČR). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 948.
O 3. místo:
FBC Ostrava - Kloten-Dietlikon Jets 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Zagórská (Káčová), 12. Káčová (Mlejnková), 27. Bačová (Pudišová), 41. K Hudáková z trestného střílení - 50. Larssonová (Edizová), 58. Edizová (Metzgerová). Rozhodčí: Andersson, Eliasson (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 217.

Reklama