Hlavní obsah

Albion má nového střeleckého rekordmana. Znamená to pro mě opravdu hodně, radoval se Kane

Aktualizováno

Po ruce italského obránce Giovanni Di Lorenza v šestnáctce si k penaltě nemohl stoupnout nikdo jiný. Harry Kane, kapitán anglické fotbalové reprezentace, nařízený pokutový kop s klidem proměnil. A pak dal volný průchod pořádně bouřlivé radosti. Měl proč. Jednalo se totiž o Kaneovu reprezentační branku s pořadovým čislem 54, díky čemuž 29letý forvard přeskočil Wayna Rooneyho a stal se králem historické tabulky střelců Anglie. „Znamená to pro mě opravdu hodně. Když se balon zatřepotal v síti, byl to opravdu magický, emocemi nabitý okamžik,“ nadšeně líčil Kane.

Foto: Alessandro Garofalo, ČTK/AP

Harry Kane se raduje z branky

Článek

„Gratulace, Kane si to zasloužil. Je to veliký hráč, jedna z nejlepších devítek na světě. Neuvěřitelný moment. Byl odhodlaný odčinit svůj neproměněný pokutový kop z Mistrovství světa v Kataru," připomněl bývalý záložník Liverpoolu Steven Gerrard nepovedený pokus svého krajana v závěru čtvrtfinále proti Francii (1:2), který de facto anglický výběr ze šampionátu vyřadil.

„Je to vykoupení. Nemůžete jinak, než Kanea obdivovat a respektovat. Nechal za sebou velikány, jakými jsou například Wayne Rooney nebo Bobby Charlton," připomněl pak internacionál Joe Cole, jaké konkurenci musel Kane v cestě za dosažením milníku čelit.

Historická tabulka střelců anglické fotbalové reprezentace

PořadíJménoZápasyGóly
1.Harry Kane8154
2.Wayne Rooney12053
3.Bobby Charlton10649
4.Gary Lineker8048
5.Jimmy Greaves5744

Právě zmíněný Rooney byl až do čtvrtečního večera držitelem rekordu, a ihned poté, co o prvenství přišel, přispěchal s gratulací novému vládci střeleckých tabulek. „Věděl jsem, že to nebude trvat dlouho, ale tohle bylo opravdu rychlé. Skvělý chlap, neuvěřitelný kanonýr a legenda Anglie. Harry, gratuluji," napsal Rooney na svůj twitterový účet.

„Byl jsem na hřišti, ve chvíli, když rekord (který ještě tehdy držel Bobby Charlton, pozn. red.) překonal Wayne. Vím, co to pro něj znamenalo a byl jsem na něj hrdý. Mockrát mu děkuji," přijal blahopřání bývalého skvělého útočníka Kane.

Radost kapitána anglického národního týmu byla ještě znásobena tím, že jeho rekordní počin pomohl k důležitým bodům. Anglie totiž v úvodním duelu kvalifikace na ME 2024 zvítězila na hřišti Itálie 2:1, jednalo se o dokonce o její první výhru na půdě tohoto soupeře od roku 1961.

„Byl to skvělý večer, v Itálii jsme nevyhráli opravdu dlouho. Opravdu jsem se těšil na to, až zase obléknu reprezentační dres a začnu s týmem bojovat o účast na Euru. Jsme jedním z nejlepších výběrů v Evropě. Tohle vítězství ukazuje, že jsme připraveni čelit jakýmkoliv výzvám," vyprávěl motivovaně Kane.

Reklama

Související témata: