Hlavní obsah

Budějovice poprvé slaví. Trenér o výhře nepochyboval, nevylučuje odchod Adedirana do Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dorazil na pozápasovou tiskovou konferenci, ve tváři Marka Nikla se mísily dva pocity – obrovského štěstí a asi ještě větší úlevy. Kouč Dynama České Budějovice, jenž vede mužstvo v tandemu s Tomášem Zápotočným, se po čtyřech porážkách s otřesným skóre 5:17 dočkal prvního triumfu v sezoně. Jihočeši totiž doma porazili Bohemians 3:0. „Neměl jsem obavy. Viděl jsem, že kluci jsou odhodlaní a půjdou si za vítězstvím,“ přiblížil Nikl bojovnou atmosféru v kabině.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Útočník Dynama České Budějovice Quadri Adediran během utkání s Bohemians.

Článek

Od samého začátku bylo poznat, že Budějovice tentokráte zabrat prostě musí. I proto možná první dějství příliš fotbalové krásy nepobralo. Jenže jak už to v podobných utkáních bývá, ke kýženým bodům často vítěze nasměrují standardní situace. Když si tedy v nastavení první půle útočník Quadri Adediran našel milimetrový centr Jakuba Hory od rohového praporku a hlavou otevřel skóre utkání, Dynamu se hned dýchalo o něco lépe.

Nigerijský forvard svoji trefou ještě více rozdmýchal spekulace o jeho odchodu do Slavie, přeci jen je jedním z nejlukrativnějších prodejních kousků v kádru Budějovic. „Když bude dávat góly a přijde na něj dobrá nabídka, budeme se muset rozloučit," uvědomuje si Nikl. „Jsme připravení na všechno a pokud bude podávat podobné výkony, počítáme s tím, že se to může stát. Hrál opravdu poctivě i dozadu, navíc dal ještě gól," dodal.

Dynamo oproti minulým duelům, které končily většími či menšími debakly, relativně zjednodušilo zakládání útoků. Téměř čtyři tisícovky diváků na Střeleckém ostrově byly často svědky dlouhých nákopů na exreprezentanta Zdeňka Ondráška, který měl na hrotu za úkol míče buď udržet, nebo je prodlužovat na nabíhající křídla. Ale pozor, nebylo to výsledkem žádných zvláštních pokynů od trenérského štábu.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Fotbalisté Dynama se radují, v závěru první půle duelu s Bohemians se dočkali vedoucího gólu.

„Vždy chceme hrát stejně, ale hráči vycítili, že to zvládneme takhle. Řídili si to sami," naznačil Nikl, že s parťákem Zápotočným rádi nechávají svým svěřencům volnou ruku. Možná i díky jejich důvěře ve vlastní hráče se tentokráte Dynamo vyvarovalo četných okének v defenzivě, které trestal každý z předcházejících oponentů, a po opakovaných dnech otevřených dveří na vlastní obranné polovině konečně udrželo čisté konto.

„Za to jsme moc rádi. Dívali jsme se na to před zápasem a nulu jsme naposledy uhráli na jaře snad s Bohemkou nebo Slavií. Nevím, které utkání bylo dříve. Každopádně to je pro nás hodně důležité," pravil Nikl.

Jeho dobré naladění šlo znát i z hodnocení výkonu střídajících hráčů. Odchovanec Bohemians Pavel Osmančík již podruhé v řadě ukázal, že by se v balíčku karet neztratil ani coby žolík, neboť podobě jako před týdnem s Plzní skóroval po nástupu z lavičky.

Tentokráte po Ondráškově přesné přihrávce uzavřel na konečných 3:0 proti týmu, v němž prošel snad všemi kategoriemi - od nejmladších přípravek až po A-tým. „Šel tam s tím, že má dát gól a mít asistenci. To tam úplně nebylo, ale asi to přežijeme," vtipkoval Nikl.

Mimochodem, akci před Osmančíkovým gólem rozjel perfektním křižným pasem na Ondráška Patrik Hellebrand, jenž také nefiguroval v úvodní jedenáctce. Zle se nejevil ani přibližně dvacetiminutový debut zkušeného Jiřího Skaláka, který poslal do vápna Bohemians několik jedovatých centrů. Zdaleka nejlepší utkání v sezoně pak odehrál ostřílený stoper Martin Králik, jehož v základu sice nahradil mladík Ondřej Čoudek, ale kvůli zranění mu musel ještě v prvním poločase přenechat místo v obranné linii. „Je to o konkurenci. Kluci, kteří šli dolu, byli výborní a odmakali to. Pak nastoupili další a podali také skvělý výkon," těšilo jednoho z koučů Dynama.

České Budějovice tak o víkendu pocestují na hřiště Baníku Ostrava s cennými třemi body v zádech. „Určitě se nám tam pojede lépe. Když zvládneme nějakou šňůru zápasů, můžeme se dostat do úplně jiných vod," uzavřel Nikl s výhledem na lepší zítřky.

Reklama