Hlavní obsah

Američan i dlouholetý srdcař. Kam až sahají fanoušci Leverkusenu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vévodí německé bundeslize a v sezoně ještě ani jednou neprohráli. Fotbalisté Leverkusenu baví a do přímého souboje o čelo soutěže proti mnichovskému Bayernu (18:30), na nejž disponují dvoubodovým náskokem, půjdou s vyprodaným stadionem v zádech. Kdo všechno se podívá na tribuny? Neexistuje lepší možnost, jak to zjistit, než vydat se přímo do centra dění. Tedy do parku u řeky Dhünn, která BayArenu z jižní strany obtéká.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Jonathan Tah z Bayeru Leverkusen slaví gól před zraky svých fanoušků.

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje) - Většinu sedaček pochopitelně zaplní místní. Dlouholetí příznivci Leverkusenu. Klub, který existuje od roku 1904, je ale zatím za věrnost odměnil mrzkými dvěma trofejemi.

Navíc řádně vousatými. Vítězství v poháru UEFA z roku 1988 a domácí pohár ze sezony 1992/93 už málokoho nadchnou…

Oba úspěchy si ale pamatuje německý fanoušek Rolf. „Od té doby, co jsem na světě,“ odvětí na otázku, jak dlouho drží Leverkusenu palce. „Na stadionu jsem byl poprvé v roce 1978,“ dodá pyšně. Samozřejmě s černočervenou šálou okolo krku.

Jenže nejdůležitější střetnutí aktuálního bundesligového ročníku působí jako magnet i na ty, které byste v BayAreně asi na první dobrou nečekali. Například na o něco mladšího Američana Maxe. „Fotbal miluju. Pocházím ze Seattlu, takže fandím tamním Sounders. Vstupenku jsem dostal jako dárek od manželky, abych viděl největší zápas sezony,“ vypráví.

Ani jemu nebude výsledek lhostejný. Což je zřetelné z téměř totožné šály, jakou měl i jeho německý kolega. Proč by ale proboha někdo, narozený v USA, držel palce Leverkusenu?

„Pracuji poblíž a navíc fandím Xabimu Alonsovi. Je to výborný trenér. Sleduji evropský fotbal, takže jsem si ho všiml, když kopal za Liverpool a Real Madrid. Právě pro Real mám slabost. Když jsem byl ještě malý kluk, táta mi přivezl jeho dres,“ vzpomíná Max.

Ač jeden podporuje Leverkusen celý život a druhý jen pár let, oba pánové mají stejný sen. První mistrovský titul v klubové historii. „Bude to těžké, známe Bayern. Ale tentokrát by to snad mohlo klapnout,“ věří Němec. „Bylo by to skvělé pro celou bundesligu, Bayern je až moc dominantní,“ doplní ho Američan.

Už podle původu obou fanoušků se asi dá odhadnout, kdo bude střídmější při tipování výsledku souboje s Bayernem. A stereotypy? Ty naprosto odpovídají realitě.

„Radši nebudu hádat. Moc bych si přál výhru, ale remíza by byla taky fajn,“ zapřemýšlí Rolf. „Kdybych si měl vsadit, na tiket dám remízu 2:2,“ praví Max.

Načež se ho zmocní americký vítězný duch. „Ale doufám, že Leverkusen vyhraje 7:0. To by bylo úplně nejlepší,“ vykládá se smíchem.

Čeští fanoušci, kteří bedlivě sledují reprezentační trojici v barvách Leverkusenu (Schick, Hložek, Kovář), by se při takovém skóre asi také nezlobili…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.