Hlavní obsah

ANALÝZA: Senzační titul na dosah. Jak blízko jsou Schick a spol. k historickému úspěchu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mašina, jíž se nechce zastavovat. Ba ani přibržďovat. Fotbalisté Leverkusenu, v jejichž kádru figuruje i trojice českých reprezentantů (Patrik Schick, Adam Hložek, Matěj Kovář) po osmnácti kolech kralují německé bundeslize a mají nakročeno za prvním titulem v klubové historii. Jak je ale kýžený triumf ve skutečnosti daleko?

Foto: S využitím Reuters

Patrik Schick a jeho Leverkusen zažívají parádní sezonu

Článek

Soudě dle výkonů na trávníku moc ne. Leverkusen přehrává prakticky každého soupeře, který se mu nachomýtne do cesty. Dominuje v průměrném držení míče na zápas (61,5 %), stejně jako v dotycích s míčem v útočné třetině hřiště, což se promítá i do tabulky.

Čelo bundesligy po 18. kole

ZápasyVýhryRemízyProhrySkóreBody
1. Leverkusen18153050:1448
2. Bayern18142253:1644
3. Stuttgart18111638:2334

Po osmnácti kolech celou soutěž vede se čtyřbodovým náskokem na druhý Bayern, který bundesligu opanoval předešlých jedenáct sezon v řadě. Nahlédnutí do historických kronik pak v příznivcích Leverkusenu může zažehnout naději. Od ročníku 1995/96, kdy Německo přešlo na nyní současný bodový systém (tři body za výhru namísto dvou), se pouze sedmkrát z osmadvaceti případů stalo, že by mužstvo, které po osmnácti zápasech vyhřívalo na prvním příčce, o pár měsíců později neslavilo titul.

Sedm sezon, kdy lídr bundesligy po 18. kole nezískal titul

SezonaVedoucí týmPozdější šampionBodový rozdíl po 18. kole
2019/20LipskoBayern4
2018/19DortmundBayern6
2011/12BayernDortmund0
2009/10LeverkusenBayern2
2008/09HoffenheimWolfsburg11
2006/07BrémyStuttgart7
2001/02LeverkusenDortmund0

Třikrát k rošádě na čele navíc došlo ve chvíli, kdy byl bodový rozdíl mezi lídrem po osmnáctém kole a pozdějším šampionem hubenější, než ten současný mezi Leverkusenem a Bayernem. V sezoně 2011/12 dělilo vedoucí Bayern a druhý Dortmund, který v létě zvedl nad hlavu trofej pro vítěze bundesligy, při bodové shodě pouze skóre. Stejně tomu bylo o deset let dříve při porovnání Leverkusenu a Dortmundu, přičemž titul i tehdy získala Borussia. Leverkusenu po osmnácti duelech koukali všichni soupeři na záda i v sezoně 2009/10, nakonec se ale radoval Bayern, který v danou chvíli ze třetího místa na průběžného lídra ztrácel dva body.

Pouze čtyřikrát za období tříbodových výher se tedy šampionem Německa stal tým, který po osmnácti kolech na čelo ztrácel čtyři body či více. Bohužel pro Leverkusen má ale polovinu z těchto úspěšných stíhacích jízd na kontě Bayern. V sezoně 2019/20 stáhl čtyřbodový polštář Lipska, rok předtím ještě o dva body luxusnější pozici prohospodařil Dortmund.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Patrik Schick se raduje z gólu

Pohled zpátky v časové linii ale i tak napovídá, že Leverkusen má k prvnímu titulu v klubové historii nakročeno poměrně nadějně. Navíc jako teprve třetí tým od zavedení tříbodového systému po osmnácti kolech zatím neokusil prohru.

Jak ale dopadly předchozí neporažené celky? Bayern v sezoně 2013/14 na exkluzivní bilanci (16–2–0) navázal a v poklidu si dokráčel pro zlaté medaile, dvě porážky zapsal až ve chvíli, kdy už o titulu bylo rozhodnuto. V ročníku 2009/10 ale mužstvo, které během prvních osmnácti duelů nikdo neporazil (10–8–0), následně naprosto zkolabovalo a z vedoucí pozice se po pouhých pěti vítězstvích ze šestnácti zbývajících duelů propadlo až na konečnou pátou příčku.

Ptáte se, kdo tehdy takhle selhal? Správná odpověď zní: Leverkusen. A to by pro současnou partu okolo trenéra Xabiho Alonsa měl být pořádný strašák…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.