Hlavní obsah

Bayern útočí na rekord, v lize šest Čechů. A také žena

Berlín

Už dnes startuje nový ročník německé nejvyšší fotbalové soutěže bundesligy. V otevíracím zápase hraje Leverkusen na stadiónu mnichovského Bayernu. Týmu, jenž je favoritem nejenom tohoto duelu, ale také celé nadcházející sezóny. Bavorský celek bude útočit na rekordní šestý titul v řadě. Poprvé bude mít soutěž hlavní ženskou rozhodčí Bibianu Steinhausovou.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bibiana Steinhausová, první ženská rozhodčí v první bundeslize.

Článek

"Bayern bude i přes odchod některých opor ještě silnější než v minulé sezóně," mysí si uznávaný trenér Jupp Heynckes, který v roce 2013 dovedl německý velkoklub k celkovému prvenství v Lize mistrů.

Bavorský celek v létě posílil, ale rozloučil se i s oporami. Kariéru ukončili Philipp Lahm a Xabi Alonso, do Juventusu odešli záložník Douglas Costa a obránce Medhi Benatia, který už v kádru Staré dámy loni hostoval. Z Realu si Bayern vypůjčil záložníka Jamese Rodrígueze a z Hoffenheimu přišel Sebastian Rudy. Po zranění se do branky vrací Manuel Neuer.

Největším konkurentem v boji o titul je Borussia Dortmund. Vestfálský celek sice udržel střelce Pierra-Emericka Aubameyanga, ale dočasně z kádru vyřadil záložníka Ousmana Dembélého, který přestal chodit na tréninky, aby si vynutil přestup do Barcelony. Náročná sezóna čeká Lipsko, které v minulé sezóně coby nováček šokovalo druhým místem.

Na soupiskách bundesligových týmů je šest českých fotbalistů. Hned tři v Brémách, brankáři Jiří Pavlenka a Jaroslav Drobný, přičemž prvně jmenovaný by měl mít v sobotu bundesligovou premiéru, a obránce Theodor Gebre Selassie. Ti se už v sobotu potkají v Hoffenheimu s obráncem Pavlem Kadeřábkem. Hru Herthy Berlín bude řídit Vladimír Darida, pokud zdraví dovolí, může k oporám Augsburgu patřit Jan Morávek. Doby, kdy v bundeslize působilo i dvanáct Čechů, jsou již minulostí.

Bundesliga dostala od FIFA a UEFA povolení používat ve všech zápasech videorozhodčí, jako z prvních světových lig tak bude tuto technologickou novinku využívat naplno.

Češi v bundeslize
Jiří PAVLENKA Brémy
Jaroslav DROBNÝ Brémy
Theo GEBRE SELASSIE Brémy
Pavel KADEŘÁBEK Hoffenheim
Vladimír DARIDA Hertha
Jan MORÁVEK Augsburg

Reklama

Související témata: