Hlavní obsah

Další anglické eso v Bayernu. Nováček Dier šprtá němčinu, inspiroval ho kumpán Kane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve třiceti je znovu na začátku. Defenzivní univerzál Eric Dier se rozkoukává ve fotbalovém Bayernu Mnichov, kde před pár dny načal jarní hostování z Tottenhamu. Tahle linka je v poslední době šik, stejnou cestou šel v létě anglický čarostřelec Harry Kane. A výsledek? S dvaadvaceti góly je nejlepším střelcem bundesligy. „Inspiroval mě,“ usmál se krajan Dier.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Eric Dier byl víc než devět let tváří Tottenhamu, ovšem na jaře bude hostovat v Bayernu Mnichov. Bavorský klub po sezoně může uplatnit opci.

Článek

Angličan v Bayernu? Dlouho to bylo tabu. Neznámou stopu jako první prošlápl Owen Hargreaves: energický záložník a rodák z kanadského Calgary, jehož brzdila smolná zranění, byl v Mnichově doma už od šestnácti a posbíral tam 10 trofejí. A roční epizoda Omara Richardse: levý bek či záložník byl v sezoně 2021/22 většinou náhradníkem, napočítali mu jen dva celé zápasy.

O nezastavitelném Kaneovi jsme se už zmínili. Po žhavém přestupu z Anglie překvapil bleskovou aklimatizací, a pokud nezasáhne vyšší moc, na jaře by mohl zaútočit na bundesligový rekord Roberta Lewandowského v počtu gólů v jedné sezoně (42). Teď je řada na Dierovi, jenž stejně jako Kane přišel z Tottenhamu, kde po bezmála deseti kompletních sezonách patřil k inventáři. Pro zajímavost: s Kanem odehrál 359 společných duelů.

„Harry je kámoš. Často jsme si o Bayernu povídali a já hltal jeho zápasy. Když se naskytla šance, že bych tady mohl hrát i já, začal jsem tenhle klub sledovat ještě víc,“ vyprávěl na sobotní tiskovce, kam si přišel pro svůj nový dres s číslem 15.

Vybavíte si Diera ještě jako vyjukaného teenagera ve Sportingu Lisabon? V Portugalsku žil s rodinou od sedmi let, do Anglie se vrátil až ve dvaceti. Nekompromisní stoper, jenž může hrát i na pozici štítového záložníka, se v Tottenhamu brzy vypracoval mezi opory a začaly mu chodit pozvánky do reprezentace, ovšem stříbrné EURO 2021 ho po slabší sezoně minulo. A rok předtím po pohárovém zápase vztekle vyběhl na tribunu za fanouškem, jenž měl urážet jeho mladšího bratra.

Do Mnichova přišel hladový, na podzim v Tottenhamu stihl jen čtyři ligové partie. V našlapané Allianz Areně sledoval páteční jarní prolog s Hoffenheimem (3:0) a pondělní třicetiny oslaví s novými parťáky na krátkém soustředění v Portugalsku, kam Dier a spol. vyrazili v neděli. Bayern pobývá v jižním regionu Algarve: mimochodem 85 kilometrů od místa, kde je momentálně Slavia. „Mám rád tréninkové kempy v příjemném počasí. V chladu víc riskujete nemoci a zranění, zato v Portugalsku můžeme trénovat denně,“ ocenil kouč Thomas Tuchel.

Nováček Dier si do tašky přibalil učebnici němčiny: „Rád bych se novou řeč naučil co nejdřív.“ A pak? „Přišel jsem pomoct týmu k velkým výhrám. Pokud se nám to bude společně dařit, budu šťastný.“

Reklama