Hlavní obsah

Fantom Lewandowski dohnal Pizarra, obživlý Bayern už spřádá plány na další titul

Praha

Dlouhé roky byl nejlepším zahraničním střelcem německé fotbalové ligy Claudio Pizarro. Od soboty však musí sdílet trůn s útočníkem Bayernu Robertem Lewandowským. Polský snajpr se na 40letého Peruánce dotáhl díky dvěma trefám, kterými v sobotním bundesligovém duelu přispěl k demolici domácího Mönchengladbachu 5:1.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Kanonýr Bayernu Mnichov Robert Lewandowski.

Článek

Oba mají na kontě 195 gólů, Pizarro si může vzít vedení zpátky, pokud se trefí v dresu Brém v dnešním utkání ve Wolfsburgu. Lewandowski ovšem na obdivuhodné číslo potřeboval o téměř 200 zápasů méně (viz tabulka)!

Polský kanonýr vstoupil na bundesligovou scénu před 9 lety, kdy ho z Poznaně přetáhl Dortmund. Ihned se zařadil mezi hlavní hvězdy soutěže, za Borussii během čtyř sezon nastřílel v bundeslize 74 gólů, slavil s ní dva mistrovské tituly. S Bayernem nyní útočí na pátý ligový triumf v řadě.

Pokud v létě Bayern neopustí, své rekordní gólové číslo posune mnohem výš. Zatímco Pizarro je na sklonku kariéry, 30letý Lewandowski má před sebou ještě několik roků na nejvyšší úrovni.

Sestřih utkání 24. kola německé fotbalové ligy Mönchengladbach - BayernVideo: DIGI Sport

V Mönchengladbachu po přestávce zvýšil na 3:1, v závěru z penalty vysokou výhru zpečetil. V utkání dosáhl dalšího milníku také Bayern, branka Gnabryho byla 4000. trefou bavorského klubu v historii německé ligy.

Zápas byl vůbec pro Bayern úspěšný, dotáhl se totiž bodově na vedoucí Dortmund, který v pátek klopýtl v Augsburgu (prohra 1:2). Na konci listopadu přitom manko na Borusii činilo devět bodů, obratu rozhodně nic nenasvědčoval. Zatímco Dortmund připomínal válec, Bayern se po příchodu nového kouče Kovače hledal. Na jaře ale sešlápl plyn až k podlaze a chová si naděje na sedmý titul v řadě. Naopak Borussia ztratila glanc.

„Dohnali jsme Dortmud, boj o titul je otevřený. Máme obrovskou motivaci dobýt další úspěch. Tým zase šlape, v kabině je skvělá atmosféra," pochvaloval si útočník Thomas Müller. „Jsme ale pořád druzí. Sice jen o skóre, ale pořád vede Dortmund. Na druhé straně je evidentní, že jsme zpátky v pohodě," doplnil šéf Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

Přitom do Mönchengladbachu odcestovalo mužstvo bez šesti opor (Robben, Ribéry, Tolisso, Alaba, Coman, Goretzka), na poslední chvíli se uzdravil brankář Neuer. Kovač vzal s sebou čtyři talentované mladíky z juniorky, dva z nich v závěru poslal na trávník (Daviese a Jeonga). „Je skvělé vidět tým zase v plné síle. Výhra mě těší o to víc, neboť jsme Borusii vrátili domácí porážku," vzpomněl gólman Manuel Neuer podzimní prohru 0:3 z Allianz Areny.

Nejlepší zahraniční střelci v bundeslize
Robert Lewandowski (Polsko) 195 gólů (280 zápasů)
kluby: Dortmund, Bayern
Claudio Pizarro (Peru) 195 (464)
Brémy, Bayern, 1. FC Köln
Giovane Elber (Brazílie) 133 (260)
Stuttgart, Bayern, Mönchengladbach
Vedad Ibisevic (Bosna a Herc.) 118 (308)
Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, Hertha
Ailton (Brazílie) 106 (219)
Brémy, Schalke, Hamburk, Duisburg
Stephane Chapuisat (Švýcarsko) 106 (228)
Uerdingen, Dortmund
Arjen Robben (Nizozemsko) 98 (198)
Bayern
Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon) 98 (144)
Dortmund
Bum-Kun Cha (Jižní Korea) 98 (308)
Darmstadt, Frankfurt, Leverkusen
Anthony Yeboah (Ghana) 96 (223)
Frankfurt, Hamburk
Sergej Barbarez (Bosna a Herc.) 95 (330)
Rostock, Dortmund, Hamburk, Leverkusen
Willi Lippens (Nizozemsko) 92 (242)
Essen, Dortmund
Toni Polster (Rakousko) 90 (181)
1. FC Köln, Mönchengladbach

Reklama

Související témata: