Hlavní obsah

Hotovo. Bayern oficiálně oznámil příchod Kanea, svůj debut může zažít už dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalový útočník Harry Kane přestoupil z Tottenhamu do Bayernu Mnichov. Německý klub dnes na svém webu oznámil, že s kapitánem anglické reprezentace podepsal smlouvu do 30. června 2027. Kanonýr mimo jiné oznámil, že by mohl nastoupit už do sobotního zápasu německého Superpoháru, který Bayern sehraje s Lipskem.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Harry Kane na archivním snímku při zápase anglické reprezentace.

Článek

"Mám velkou radost, že jsem v Bayernu. Je to jeden z největších klubů na světě a vždycky jsem říkal, že chci hrát na nejvyšší úrovni a měřit se s nejlepšími," uvedl třicetiletý Kane, za kterého Bayern podle médií zaplatí více než 100 milionů eur (2,4 miliardy korun) a udělá z něj nejdražšího hráče bundesligy.

"Bylo to zdlouhavé, ale o to větší radost z toho, že Harry Kane bude nosit dres Bayernu, máme," uvedl výkonný ředitel německého mistra Jan-Christian Dreesen. "Od začátku byl naším vysněným hráčem, navíc pokračuje v tradici prvotřídních střelců, kteří vždy patřili k pilířům úspěchů Bayernu," dodal.

Dosavadním rekordmanem německé ligy byl obránce Lucas Hernández, jehož Bayern před čtyřmi lety koupil z Atlética Madrid za 80 milionů eur. Prvních pět příček v tabulce nejdražších bundesligových posil patří hráčům mnichovského celku.

Kane opustil Tottenham po 14 letech, během nichž se nedočkal jediné trofeje. Třikrát se však stal nejlepším střelcem Premier League (2015/16, 2016/17 a 2020/21) a v ročníku 2018/2019 postoupil do finále Ligy mistrů. Za sebou má i hostování v Leytonu, Millwallu, Norwichi a Leicesteru.

„To přivítání během posledních 24 hodin bylo pro mě a moji rodinu něco neskutečného. Jsem nadšený, že jsem podepsal smlouvu s tak obrovským klubem s neuvěřitelnou historií. Nemůžu se dočkat, až poprvé nastoupím!" zmínil na sociálních sítích anglický útočník ke svému příchodu.

Na svém profilu na platformě "X" (dříve Twitter) se rozloučil i s fanoušky Spurs. „Chci být první, kdo vám řekne, že odcházím. Samozřejmě se mi teď v hlavě honí spousta emocí a mrzí mě, že opouštím klub, kde jsem strávil téměř dvacet let. Přišel jsem jako jedenáctiletý kluk a odcházím jako třicetiletý chlap," přidal Kane. "Ale cítil jsem, že přišel čas odejít," dodal."

Poděkoval zde také svým už bývalým spoluhráčům a celému realizačnímu týmu. „Chtěl bych poděkovat všem hráčům, trenérům, každému zaměstnanci, od kustodů až po kuchaře, kteří tu se mnou byli. Mám tady s mnoha lidmi krásné vztahy," zmínil Kane. „Přeju celému klubu hodně štěstí. Neříkám ale vyloženě sbohem, protože nikdy nevíte, co se stane v budoucnu," dodal na závěr videa.

Anglický útočník je také nejlepším střelcem anglické reprezentace, za kterou v 84 zápasech dal 58 branek. V roce 2018 ovládl pořadí střelců na světovém šampionátu a na předloňském mistrovství Evropy došel s národním týmem až do finále.

Podle jeho slov by měl dokonce nastoupit v dnešním zápase. „Samozřejmě bych si rád zahrál rovnou dnešní Superpohár. Chtěl bych v něm sehrát určitou roli." Bayern novou posilu představí fanouškům dnes večer před zápasem o německý Superpohár s Lipskem. Naopak Tottenhamu bude Kane poprvé chybět v nedělním úvodním utkání nového ročníku Premier League s Brentfordem.

"Dlouho jsme se snažili s Harrym a jeho zástupci domluvit, předložili jsme jim několik variant - dlouhodobých i krátkodobých," řekl šéf Tottenhamu Daniel Levy. "Harry měl však jasno, že další smlouvu nepodepíše, protože chtěl novou výzvu," uvedl.

"Harry si zaslouží poděkování a bude u nás vždy vítán. Prožil u nás opravdu velký příběh. Až z mládežnické akademie došel mezi nejlepší hráče, kteří kdy za Spurs hráli, a stal se jedním z nejlepších útočníků světa," dodal Levy.

Reklama