Hlavní obsah

Kanonýr Schick si vystřílel korunu pro krále českého fotbalu. Dobiaš mezi legendami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Báječný týden. Co týden, báječný celý fotbalový rok, který prožil český legionář ve službách bundesligového Bayeru Leverkusen Patrik Schick. I proto byl v dnešním podvečeru korunován nejlepším českým fotbalistou roku 2021. Ex post, neboť hlasování v tradiční anketě „Fotbalista roku“ bylo sice uzavřeno už v lednu, na vyhlášení výsledků však došlo až v neděli v hotelu Clarion Congres v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick se stal vítězem ankety Fotbalista roku 2021

Článek

Pro trofej udělovanou již od roku 1965 si přijel autor nejhezčího gólu loňského mistrovství Evropy a druhý nejlepší střelec šampionátu Patrik Schick z Leverkusenu, kde uprostřed týdne prodloužil smlouvu o dalších pět let až do léta roku. Aby ne, když v třetím týmu bundesligy prožil šestadvacetiletý útočník skvostnou sezonu. V 27 ligových zápasech nastřílel 24 branek a v tabulce bundeslivých střelců obsadil druhou příčku za suverénem Robertem Lewandowským z mnichovského Bayernu.

„Náš tým má slibnou budoucnost, prvním dobrým krokem je postup do Lig mistrů. Můžeme dosáhnout i na dalších úspěchy, a proto jsem smlouvu prodloužil," nechal se slyšet Schick po parafování pokračujícího angažmá.

Korunovace fotbalistou roku je dalším velkým okamžikem v kariéře kanonýra, kterého o titul nejlepšího střelce Eura ho připravil jen nižší počet asistencí, než měl Cristiano Ronaldo. Jeho nezapomenutelnou trefu proti Skotsku z rekordních 49,7 metru ovšem zvolili fanoušci nejhezčím gólem šampionátu. V reprezentaci se Schickovi vůbec dařilo - v jedenácti mezistátních zápasech vstřelil sedm gólů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick s manželkou Hanou.

I proto národnímu týmu tolik chyběl v barážovém střetnutí o postup na světový šampionát 2022 proti Švédům a bude jí chybět i v nadcházejícím čtyřboji elitní divize Ligy národů proti Švýcarsku, Španělsku a Portugalsku.

Počátkem týdne se totiž podrobil operaci třísel a zmíněné zápasy národního týmu musí logicky vynechat.

Za Schickem skončili v hlasování členů fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a fotbalové asociace, Tomáš Souček, který vyhrál dva předchozí ročníky. Na třetím místě pak skončil Součkův klubový spoluhráč z anglického West Hamu Vladimír Coufal.

Nejčastějším vítězem ankety Fotbalista roku je Petr Čech, který ji vyhrál celkem devětkrát. pětikrát se stal vítězem další brankář Ivo Viktor, čtyřikrát byl za fotbalového krále korunován Pavel Nedvěd, třikrát Tomáš Rosický.

Fotbalista roku 2021
1. Patrik SchickLeverkusen949
2. Tomáš SoučekWest Ham United691
3. Vladimír CoufalWest Ham United303
4. Tomáš VaclíkSevilla FC / Olympiacos245
5. Antonín BarákHellas Verona195
6. Adam HložekSparta96
7. Tomáš HolešSlavia63
8. Jakub PešekSparta26
9. Vladimír DaridaHertha Berlín22
10. Pavel KadeřábekHoffenheim11

Další pořadí: 11. Jan Kuchta (Slavia ) 9, 12.–13. Lukáš Kalvach (Viktoria Plzeň) a Lukáš Masopust (Slavia) oba 3, 14.–15. Jakub Jankto (Sampdoria / Getafe) a Petr Ševčík (Slavia) oba 2, 16.–23. Jan Bořil (Slavia ), Pavel Bucha (Viktoria Plzeň), Stanislav Hofmann (Slovácko), Ladislav Krejčí mladší (Sparta), Aleš Mandous (Olomouc / Slavia), Lukáš Provod (Slavia), Michal Sadílek (Liberec / Twente), Matěj Vydra (Burnley) všichni 1 bod.

V rámci slavnostního večera došlo samozřejmě i na vyhlášení dalších anket. Trenérem roku se stal znovu slávistický kouč Jindřich Trpišovský, který vyhrál před reprezentačním trenérem Jaroslavem Šilhavým a Martinem Svědíkem ze Slovácka.

Trenér roku 2021
1. Jindřich Trpišovský (Slavia ) 488
2. Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR) 410
3. Martin Svědík (Slovácko) 220
Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Jindřich Trpišovský obhájil primát v hlasování o trenéra roku.

Další pořadí: 4. Pavel Vrba  (Sparta) 81, 5. Michal Bílek (Plzeň) 50, 6. Petr Rada (Jablonec) 32, 7. Miroslav Koubek (Hradec Králové), 8. Jan Suchopárek (reprezentace ČR U21) 6, 9.–11. David Horejš (České Budějovice), Vítězslav Lavička (Slask Wroclaw), Pavel Vaigl (Domažlice) všichni 3, 12.–15. Tomáš Galásek (reprezentace ČR – asistent, Ostrava – asistent), Pavel Hoftych (Liberec), Karel Jarolím (Mladá Boleslav), Luděk Klusáček (Bohemians) všichni 1bod

Foto: Sport.cz

Fotbalistka Andrea Stašková z Juventusu zazářila hattrickem ve čtvrtfinále Italského poháru.

Fotbalistkou roku 2021 se poprvé v kariéře stala Andrea Stašková. Ta byla loni se svými spoluhráčkami z reprezentace blízko premiérovému postupu na velký turnaj. Česko však nakonec v baráži o postup na mistrovství Evropy prohrálo na penalty se Švýcarskem. Na druhém místě skončila reprezentační brankářka Barbora Votíková a na třetí pozici čtyřnásobná vítězka této ankety Kateřina Svitková.

Fotbalistka roku 2021:
1. Andrea Stašková ( Juventus) 210
2. Barbora Votíková (Slavia / Paris St. Germain) 200
3. Kateřina Svitková (West Ham United) 187

Do Síně slávy českého fotbalu pak byl jako další legenda uveden bývalý hráč československé reprezentace, slavné Trnavy a pražských Bohemians Karol Dobiaš.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Karol Dobiaš (vpravo) na archivním snímku s Jozefem Venglošem (uprostřed) a Franzem Beckenbauerem.

Talentem roku byl zvolen Adam Karabec ze Sparty (457 bodů) před Danielem Samkem ze Slavie (186) a Tomášem Čvančarou (Opava/Jablonec), který získal 153 bodů.

Cenu eFotbalisty převzal Emerickson (Sparta eSports).

Reklama

Související témata: