Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Souček v obklopení brankářů. Nejlépe si vedl ten, který přes dva roky nechytal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadal zapomenutý, teď se stal hrdinou. Tomáš Koubek se poprvé od června 2020 představil v klubovém soutěžním zápase mezi třemi tyčemi a několika důležitými zásahy pomohl svému Augsburgu k domácí remíze 1:1 s Wolfsburgem. Dle analytického hodnocení SofaScore byl díky známce 7,9 vůbec nejlepším krajánkem víkendu. Předčil například kapitána národního mužstva Tomáše Součka a další tři kolegy z české gólmanské školy – Vítězslava Jaroše ze Stockport County, Jiřího Pavlenku z Brém a Matouše Trmala působícího v portugalském Marítimu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Koubek během tréninku fotbalové reprezentace na Strahově.

Článek
Fotogalerie

„Očekávám nabytí dalších zkušeností z velkých utkání, podmínky jsou zde navíc na top úrovni. Potřebuji se dále zlepšovat, což mi Augsburg nabízí," těšil se na nové angažmá Koubek v létě 2019, kdy do bavorského klubu přestupoval z Rennes. Na severozápadě Francie plnil po dvě sezony roli brankářské jedničky a očekával, že na skvělé výkony v bývalém klubu Petra Čecha bez problémů naváže i jakožto hráč Augsburgu.

Jenže ne pokaždé jde vše podle plánu. Koubek ve svém premiérovém bundesligovém ročníku sice odchytal 24 utkání, během její druhé poloviny ale kvůli kolísavé výkonnosti přišel o pozici v základní sestavě. Následující dvě sezony pak protrpěl na lavičce náhradníků, od počátku té současné dokonce pouze vysedával na tribuně a zdálo se tak, že se propadl na místo brankářské trojky. Navíc jej také z důvodu skoro neexistujícího vytížení začaly míjet pozvánky do reprezentace.

I proto bylo velkým překvapením, že do sobotního duelu s Wolfsburgem při zranění obvyklé jedničky Rafala Gikiewicze naskočil od první minuty. „Dozvěděl jsem se to pár hodin před utkáním a byl pořádně nervózní. V zápase ze mě ale naštěstí vše spadlo," svěřil se Koubek. Ten sice jednou inkasoval z bezprostřední blízkosti, šesti úspěšnými zákroky ale dokázal Augsburgu vychytat remízu 1:1 a dle SofaScore byl dokonce nejlepším hráčem svého mužstva. „Jsem za Tomáše ohromně šťastný. V kabině patří mezi nejoblíbenější hráče a vzhledem k tomu, jak dlouho nechytal, si vedl fantasticky," nešetřil chválou na adresu českého gólmana spoluhráč Florian Niederlechner.

Otázkou ale zůstává, zdali povedený výkon odchovance hradecké kopané nějak pomůže jeho dlouhodobé pozici. Gikiewicz je totiž dle renomovaného magazínu Kicker nejlépe hodnoceným plejerem Augsburgu v probíhajícím ročníku Bundesligy a dá se tak předpokládat, že jakmile poraněný stehenní sval vyléčí, opět naskočí mezi tři tyče. Koubek se ale povedeným výkonem dost možná připomněl ostatním klubům, sobotní představení by mu tak mohlo potenciálně vynést alespoň nové angažmá.

Reklama

Související témata: