Hlavní obsah

Leverkusenu stačí jediná výhra k titulu. A legenda tlačí na šéfy Bayernu: Vyhoďte Tuchela!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neděle 14. dubna 2024 může být pro fotbalový Leverkusen historická. Počty jsou sladce jednoduché: pokud Bayer doma porazí Brémy, poprvé vyhraje bundesligu. Tým se třemi českými jmény by kolem kulaté trofeje mohl křepčit už pět kol před koncem sezony. „Situace je pro nás hodně dobrá,“ usmál se trenér Xabi Alonso. Povedená sobota měla jen jednu vadu: zranění ofenzivního univerzála Adama Hložka, jenž nedohrál vítěznou partii v aréně Unionu Berlín.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Fotbalistům Leverkusenu k historicky prvnímu titulu stačí jediná výhra

Článek

Smutně seděl na trávníku a věděl, že to dál nepůjde. Hložek dostal další šanci v základu, jenže tentokrát vydržel jen něco málo přes půl hodiny. Když pomalu odcházel z placu kvůli pochroumanému kotníku, ostrůvek fanoušků Leverkusenu zpíval jeho jméno.

Snad Hložkovi při kurýrování pomůže i skvělý výsledek z Berlína: po výhře 1:0 Bayer dělí od premiérového titulu jediné vítězství. Náskok na druhý Bayern a třetí Stuttgart čítá už 16 bodů. „Jsem na svůj tým moc hrdý. Union nám to vůbec neusnadnil, ale ustáli jsme to. Jako už tolikrát,“ vzkázal kouč Alonso.

Pořád platí, že Leverkusen je v pohádkové sezoně nezastavitelný. I díky spolehlivému útočníkovi Patriku Schickovi, brankáři číslo dvě Matěji Kovářovi a Hložkovi neprohrál všech 41 ostrých zápasů a může snít o třech trofejích. O téměř jasném bundesligovém titulu jsme už mluvili, 25. května je na programu finále německého poháru s Kaiserslauternem a už ve čtvrtek Bayer načne čtvrtfinále Evropské ligy s West Hamem. „Právě na tenhle zápas se teď soustředíme. A snad budeme mít potom v neděli důvod k oslavě,“ vykládal Alonso. „Nechceme se s nikým srovnávat. Máme svoji cestu, které věříme a po které jdeme.“

Mimochodem, 76 ligových bodů pro Leverkusen znamená nový klubový rekord. V bundeslize byl úspěšnější jen Bayern v sezoně 2012/2013 (91 bodů).

Vzpomínáte? Tenkrát v Mnichově nastartovali úchvatnou jízdu, kterou orámovala působivá série jedenácti titulů. Zato teď je Bayern na dně. Během zmíněné mistrovské šňůry se mu nestalo, že by v jednom ročníku prohrál pět a víc ligových duelů. V této sezoně už je na šesti porážkách, přičemž v sobotu partě kolem čarostřelce Harryho Kanea v Heidenheimu (2:3) nepomohl ani dvougólový náskok. Aby Bayern prohrál s ligovým nováčkem? Tohle bavorský gigant nezažil od roku 2000.

„Po první půli jsme měli všechno pod kontrolou, ale o tom, co se stalo poté, se mi těžko mluví. Tohle by se na této úrovni stávat nemělo. Včetně způsobu, jakým jsme inkasovali,“ žasl kouč Thomas Tuchel, jenž už před týdnem překvapivě pogratuloval Leverkusenu k titulu.

Tuchel po sezoně v Mnichově skončí, ovšem legendy Bayernu tlačí na jeho dřívější odchod. Jako třeba někdejší kapitán německé reprezentace Lothar Matthäus: „Takhle to dál nejde. Tým potřebuje nový impuls, který mu současný trenér už nemůže dát.“

Christoph Freund, sportovní ředitel Bayernu, pro televizi Sky Sports reagoval, že Tuchel v úterý s Bayernem tutově načne čtvrtfinále Ligy mistrů na Arsenalu. Nebo ne?

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.