Hlavní obsah

Na Robbena pískali, sám měl slova útěchy pro vyloučeného Čecha

Byl to podle fandů Bochumi nechutný tyjátr od hvězdného Arjena Robena z Bayernu. Tisíckrát si může namlouvat, že byl faulován, ale to, co k souboji s českým obráncem Janem Šimůnkem přidal, mu ke cti rozhodně neslouží. Však mu také po jeho výstupu publikum nemohlo přijít na jméno. Pískalo při každém jeho kontaktu s míčem. Nic na tom nezměnilo ani to, že penaltu, kterou po jeho pádu nařídil sudí Bastian Dankert, Thomas Müller ve čtvrtfinále Německého poháru neproměnil.

Arjen Robben vs Jan Šimůnek

 
Článek

Robbenův podobný kousek ze zápasu s Bochumí v roce 2011

„Normálně jsem hrdý Holanďan, ale tohle..." nechtěl se ke svému krajanovi příliš hlásit nizozemský kouč domácích Gertjan Verbeek. "To přece není ani jedenáctka, ani červená," pokračoval trenér v komentáři k situaci ze závěru prvního poločasu, kdy jeho tým už prohrával 0:1, ale jasnému favoritovi statečně vzdoroval. V oslabení nakonec druholigový celek podlehl 0:3.

Ale jak vypadala třaskavá chvíle na konci onoho prvního poločasu? Robben mířil do pokutového území, obcházel Šimůnka, který mu vložil do cesty nohu. Míč nezasáhl. Podrazil soupeře? Snad. Nizozemská opora lídra bundesligy ochotně šla k zemi.

„Robben, jak ucítí náznak kontaktu, hned letí. Každý to o něm ví..." podivil se Verbeek verdiktu.

„Jasná penalta a podle pravidel i červená," tvrdil ovšem Robben pro německá média. I sudí to tak viděl, nešťastný bek Šimůnek, který byl v tu chvíli na hrací ploše jen čtrnáct minut, šel do sprch. A od disciplinárky následně vyfasoval stop na dva pohárové zápasy. Bochum se údajně proti disciplinárnímu trestu pro Šimůnka neodvolá.

Robben: Já to pravidlo nevymyslel

Později bylo citováno i Robbenovo vyjádření, že tuplovaný ostrý trest se mu nezamlouvá. A co říkají pravidla? Je to jasné. Zmaření vyložené brankové příležitosti je v této situaci trestáno přímým kopem (případně penaltou) a vyloučením. „To byl snad vtip," zuřil ovšem nad červenou kartou manažer domácích Christian Hochstätter.

„To vyloučení ničí zápas," přidal se bývalý hvězdný hráč Mehmet Scholl v roli komentátora pro ARD.

„Je to tvrdé," měl slova útěchy pro českého beka nakonec Robben. „Ale já to pravidlo nevymyslel."

Guardiola: Chce to změnu

O tomto ustanovení fotbalových regulí se v minulých letech nejednou diskutovalo. A Robbenův případ je další inspirací pro obdobné debaty. A možná i pro mezinárodní pravidlovou komisi IFAB, která už dříve naznačila, že téma násobných trestů se také bude řešit na nejbližším, tedy březnovém jednání.

„Nevím, jestli to byl faul, ale penalta a červená zároveň je moc. To pravidlo je směšné. Chce to změnu. Teď to bylo výhodné pro nás, ale jindy se to může krutě obrátit," dumal kouč Bayernu Pep Guardiola a ocenil výkon domácích. „Kompliment pro Bochum," pravil na adresu týmu, který si vypracoval šance v první půli, ale nedal je.

V deseti to pak byl pro Bochum marný boj. „Proti Bayernu je přetěžké uspět v jedenácti. A v oslabení je to prakticky nemožné," dodal Verbeek.

Jaký měl být podle vás po Robbenově akci proti Šimůnkovi verdikt sudího?
Penalta pro Bayern, červená za zmaření brankové příležitosti pro Šimůnka
2,9 %
Penalta pro Bayern, žlutá za zmaření slibně se rozvíjející akce pro Šimůnka
5,1 %
Penalta pro Bayern, žádný osobní trest pro hráče Bochumi
3 %
Nepřímý volný kop pro Bochum, žlutá za pokus o oklamání sudího pro Robbena
89 %
Celkem hlasovalo 17866 čtenářů.

Reklama

Související témata: