Hlavní obsah

Proč si Brabec nemyslí, že střídání českému týmu pomohlo? A jak hodnotí přípravu s Němci?

zp, dosSport.cz

Výsledek středeční přípravy s Německem byl pro českou reprezentaci víc než přijatelný. Nebýt výtečného výkonu brankáře Pavlenky, jenž zlikvidoval minimálně tři jasné gólové šance, a zároveň i benevolence lotyšského rozhodčího, který Löwovu výběru upřel dvě penalty po evidentním hraní rukou Matějů a Součka v šestnáctce, kdoví, jak by resumé lipské konfrontace vyznělo. „Byla to velká zkušenost pro nás všechny, ale se spoustou situací jsme si poradili dobře,“ glosoval střetnutí plzeňský obránce Jakub Brabec, který se v základní sestavě národního týmu objevil po roční odmlce.

Rozhodli jsme se s Němci hrát rovnocennou partii, a ta odvaha někdy byla proti nám, říká Jakub Brabec Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Nebyl sám, protože reprezentační kouč Šilhavý dal příležitost i řadě dalších hráčů, kteří v základní sestavě nenastupují anebo kteří si dokonce odbývali v národním týmu premiéru. Třeba Černému, pro něhož šlo o skutečný debut, nebo Jemelkovi, který sice nastoupil v září v Olomouci proti Skotsku v narychlo poskládaném týmu, ale pod Šilhavým vyrukoval na hřiště poprvé.

„Nic jednoduchého to nebylo, protože se spoustou kluků jsme se pořádně ani neznali. Vždyť jsme absolvovali jen dva společné tréninky," vysvětloval Brabec, proč se v defenzivě objevovalo v první půli tolik nedorozumění a chyb.

„To proto, že jsme se rozhodli hrát s Němci rovnocennou partii, napadat je a hrát proti nim odvážně. Někdy se ale právě odvaha otáčela proti nám, takže domácí se dostávali do šancí. Celkově jsme ale zmíněným stylem hry působili pozitivně, i spousta dobrých akcí tam byla. Musíme se zlepšovat, ale máme na čem stavět a věřím, že se budeme dál posouvat."

V první půli jsme nestíhali a dělali chyby. Štěstí, že nás Pavlenka podržel, přiznal trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

Na přílišnou odvahu čeští hráči dopláceli, na nesehranost, nervozitu a z toho plynoucí spoustu chyb však ještě víc.

„Nemluvili na sebe, nevyhověli si, nedostupovali protihráče, po zisku míče ho hned ztráceli, ani organizace hry moc nefungovala," vyjmenovával i trenér Šilhavý, co vše mu na hře jeho výběru v první půli scházelo.

„Chtěli jsme hrát jeden na jednoho, nalézt na ně, ale je pravda, že se Němcům dařilo otáčet hru. Ale to bych neviděl jako až takový problém. Spíše jsme nedohrávali odražené míče, i reakce na centry a přesuny měly být v určitých fázích lepší. Ale právě proto hrajeme přípravné zápasy proti tak kvalitním soupeřům, abychom věděli, jak na tom jsme. A alespoň já jsem utkání bral jako přípravu na EURO," předkládal Brabec při videokonferenci svůj pohled.

Hromadně střídání a rošády v sestavě, k nimž trenér sáhl po změně stran nasazením Součka, Krále, Daridy, se do výkonu české reprezentace pozitivně promítly. Ve větší jistotě, sehranosti, hře...

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Němec Luca Waldschmidt mezi českými stopery Václavem Jemelkou a Jakubem Brabcem.

„To si nemyslím," oponoval Brabec. „Kluci, kteří přišli na hřiště později, museli také reagovat na rotaci Němců ve středu hřiště a nebylo to pro ně snadné. Měli jsme víc šancí a větší tlak, to ano, ale šlo spíš o přirozený vývoj utkání, protože jsem se snažili aspoň vyrovnat," namítal po lipské prověrce, která trenérovi posloužila i jako příprava na dva nadcházející zápasy Ligy národů. V Plzni čeká na český tým nejprve v neděli Izrael a pak ve středu Slovensko.

„Půjdeme do nich s jiným očekáváním. Budeme hrát doma, navíc proti týmům, které jsme venku porazili. Věřím, že se nám povede oba zápasy vyhrát," dodal Brabec.

Reklama

Související témata: