Hlavní obsah

Skalp bundesligového Unionu Slavia má, o Kačarabu však na šest týdnů přišla

Praha

Troufali si. Věřili, že vstup do Konferenční ligy zvládnou. Že v pražském Edenu budou bodovat a jejich série bez prohry táhnoucí se od května bude pokračovat i po pohárové konfrontaci se Slavií. V Praze však fotbalisté berlínského Unionu padli, takže český mistr si připsal po loňské výhře v Evropské lize nad Leverkusenem na konto další bundesligový skalp. „Důležitý a cenný,“ pochopitelně zářil po výhře 3:1 slávistický kouč Jindřich Trpišovský, i když zároveň posmutněle vyčísloval i ztráty. Tou největší je zranění Tarase Kačaraby, který bude Slavii pět šest týdnů chybět.

Pomohli nám střídající hráči, hodnotí Jindřich Trpišovský. Pochvalu si zasloužil i OusouVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Taras se pro tým obětoval, říká o zranění obránce Kačaraby trenér Jindřich Trpišovský

„Víc řekne až lékařské vyšetření, ale odnesl to zlomeninou v obličeji, takže podle prvních odhadů bude oněch pět šest týdnů mimo. A pak bude samozřejmě muset hrát s maskou, což je pro obránce a útočníky vždy komplikovanější než pro ostatní hráče," povzdechl si domácí trenér, že zranění a smůla jeho svěřence neopouští.

U Kačaraby ho to mrzelo o to víc, že podal proti Unionu výborný výkon a držel soupeřovy hráče na distanc od Mandousovy brány. Tedy než odstoupil. Zranění utrpěl na začátku druhého poločasu po srážce se spoluhráčem Aihamem Ousouem.

„Neprohrál jediný osobní souboj a jeho nucené střídání naši hru poznamenalo. Nebyla to v té době od nás dobrá pasáž," vysvětloval Trpišovský, proč se Slavia nedokázala proti oslabenému soupeři v druhé půli dlouho prosadit, inkasovala vyrovnávací gól a několikrát ji za nerozhodného stavu zatrnulo.

Závěrečnou smrští a dvěma góly z kopaček Kuchty a Schranze ale nakonec Union smetla, takže získala skalp dalšího bundesligového protivníka. Loni v Evropské lize Leverkusenu, který mimochodem dohrával v Edenu také jen v deseti, tentokrát berlínského Unionu.

„Pomohli nám střídající hráči a proměněné šance. Samozřejmě v případě Kuchty po odraženém míči s trochou štěstí, které jsme potřebovali, protože my jinak dokážeme zahodit neuvěřitelné věci," kvitoval vítězství nad berlínským Unionem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva brankář Slavie Aleš Mandous, Taiwo Awoniyi z Unionu, Ondřej Lingr a Stanislav Tecl ze Slavie.

„Projevila se naše nezkušenost s evropskými poháry. I se žlutou kartou musí umět hrát," připomínal trenér Unionu Urs Fischer, že červená karta pro stopera Jaeckela další průběh zápasu samozřejmě ovlivnila.

„I tak se potvrdilo, co jsme věděli. Union byl náročným soupeřem, ale my první půli zvládli až na jednu drobnost skvěle," pochvaloval si naopak domácí kouč Jindřich Trpišovský výkon svých svěřenců v úvodní půli. Určitě i proto, že díky voleji dánského legionáře Baha šli už po brzy do vedení.

„I my ale měli šance. A po změně stran jich bylo ještě víc než v prvním poločase," připomněl jeho švýcarský kolega na lavičce Unionu nejen neuznaný gól, ale i další příležitosti, které vyústily ve vyrovnání.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Alexander Bah ze Slavie (vpravo) střílí gól.

„Nakonec náhodný gól rozhodl, že si neodvážíme ani bod, což mě mrzí. Třetí inkasovaný pak už byl jen výsledkem toho, že jsme zkoušeli vyrovnat. Ale i v oslabení jsme měli víc šancí než Slavia, a mohli jsme jít do vedení naopak my. Soupeř sice držel míč, ale žádný tlak si nevytvořil," poznamenával kouč Unionu, že jeho tým na remízu měl.

„I z porážek si můžeme ovšem vzít ponaučení. Do bundesligy i dalších zápasů ve skupině, která je teprve na samém počátku," připomínal, že Konferenční liga teprve odstartovala a jedno utkání nic neřeší.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ivan Schranz slaví s fanoušky třetí branku utkání

„Souhlasím. Proto jsem bral střetnutí s Unionem v první řadě jako konfrontaci s bundesligovým týmem a jsem rád, že jsme ji zvládli vítězně. I vzhledem k národnímu a klubovému koeficientu a prestiži, která takováto výhra přináší. Skupina je ještě dlouhá, ale pro nás bylo důležité i to, že jsme takové zápasy, jako s Unionem, schopni zvládnout i bez některých hráčů a v rozpoložení, v jakém jsme," kvitoval vítězství a výkon svého celku Trpišovský.

Reklama