Hlavní obsah

Šlo to i bez trenéra. Bayern dál válcuje soupeře, i když mu v Lisabonu sudí dva góly neuznal

Lisabon/Praha

Až příliš komplikací naráz postihlo mnichovský Bayern před třetím vystoupením na scéně Ligy mistrů, přesto v Lisabonu převálcoval i tamní Benfiku a vede skupinu E s plným počtem dvanácti bodů a impozantním skóre 12:0. Hodinu před zápasem se Neuer, Lewandovski, Müller a spol. dozvěděli, že se budou muset skutečně obejít bez trenéra Nagelsmanna, po sedmdesáti minutách hráli s domácím týmem stále bez branek. Vstřelili sice dva góly, ale po zásahu VAR ani jeden z nich neplatil. O to cennější je samozřejmě konečná výhra 4:0, kterou Bayern zachránil reputaci bundesligy.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Fotbalisté Bayernu se radují z branky

Článek

Hned po ránu proskočily zprávy, že čtyřiatřicetiletý kouč Bayernu zřejmě svůj tým koučovat nebude. „Cítím se unavený a malátný," přiznal Julian Nagelsmann po snídani, Večer se skutečně na lavičce mnichovské giganta neobjevil, což vedení klubu zdůvodnilo strohým vyjádřením: „Objevily se u něho příznaky podobné chřipce."

Mužstvo tak vedli asistenti, přičemž hlavní slovo měl Dino Toppmöller, syn úspěšněho kouče Klause, který vedl hned několik bundesligových celků.

„Pro hráče to nebylo bez hlavního trenéra rozhodně jednoduché, pro mě to však bylo naopak hodně zábavné," přiznával Toppmöller junior a připomněl, že jméno Toppmöller se na soupisce Ligy mistrů objevilo v kolonce hlavní trenér znovu po téměř dvaceti letech.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov Thomas Müller a Marcel Sabitzer v utkání proti Benfice Lisabon

„Otec koučoval v Champions League poslední utkání v prosinci 2002, kdy vedl Leverkusen proti milánskému Interu."

Čtyřicetiletý Dino Toppmöller byl sice veden jako hlavní trenér, nijak ale netajil, že dostával pokyny od Nagelsmanna. „Byl ve spojení s našimi analytiky, takže jsme spolu mluvili a vše konzultovali před utkáním i o přestávce."

Pochopitelně že probrali u oba neuznané góly. Trefu Lewandowského dva minuty před přestávkou, která po zásahu VAR neplatila, protože polský snajpr hrál rukou, branku Thomase Müllera rovněž. Jejímu uznání znovu zabránil VAR, protože odhalil Comanův ofsajd.

I tak ale nakonec nastřílel Bayern nebohé Benfice čtyři góly, přičemž jich mohl dát ještě víc.

„Na tomto mužstvu je úžasné, že nechce dát jen jeden či dva góly, ale okamžitě prahne po třetím, čtvrtém... Právě v tom se liší od ostatních týmů," chválil bývalý útočník Bayernu Sandro Wagner své nástupce.

Ti vysokou výhrou, a hlavně výkonem zachránili reputaci německého fotbalu, který si v Lize mistrů prožil své černé dny. Borussia Dortmund prohrála na hřišti Ajaxu Amsterdam 0:4, Wolfsburg prohrál v Salzburgu 1:3, Lipsko v Paříži s PSG 2:3.

I Kingsley Coman vracející se do sestavy mistra po operaci srdce k tomu dopomohl. „Po problémech, které jsem si prožil, se cítím dobře a jsem rád, že mohu zase hrát a mužstvu pomáhat," svěřoval se pětadvacetiletý francouzský legionář, který slavil s Bayernem šest mistrovských titulů a triumf v Lize mistrů. V září u něho lékaři objevili drobnou arytmii srdce, takže Coman musel podstoupit operaci. Teď už je zpátky a hraje zase jako z partesu, o čemž svědčí i to, že byl v Lisabonu vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

I brankář Manuel Neuer mu k ocenění blahopřál, i když i pro něho šlo o výjimečný zápas. Bylo to totiž sté utkání, které v Lize mistrů odchytal.

"Jde o obrovské číslo. Kdyby mi někde na začátku kariéry řekl, že na takovouto metu dosáhnu, nikdy bych mu nevěřil. Prožil jsem si skvělý večer a mé mužstvo také. Druhý poločas byl v našem podáni přímo neuvěřitelný," nadchla Neuera nejen další vychytaná nula, ale i způsob, jakým Bayern svého portugalského soupeře převálcoval.

Reklama

Související témata: