Hlavní obsah

Útěk z United. Ztracený syn se vrací do Dortmundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hbité nohy, rychlá klička, oko pro přihrávku, produktivita. Tak by asi vypadal výčet důvodů, proč Manchester United v létě 2021 poslal za Jadona Sancha do Dortmundu 85 milionů eur (dvě miliardy korun). Anglický křídelník se ale po návratu do své domoviny výrazněji neprosadil. Osud mu zpečetily podzimní neshody s koučem Erikem ten Hagem, Sancha tak čeká půlroční hostování bez opce v Borussii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jadon Sancho na archivním snímku v dresu Dortmundu během utkání základní skupiny Ligy mistrů se Slavii.

Článek

„Kylian Mbappé, nebo Jadon Sancho?“ tázal se oficiální účet Ligy mistrů na sociální síti X svých sledujících v únoru 2020, po měření sil mezi Borussií Dortmund a Paris Saint-Germain.

Jakkoliv se to zdá komické v současné situaci, kdy první platí za jednoho z nejlepších fotbalistů planety a druhý jmenovaný od září nenastoupil do jediného soutěžního utkání.

Lepší důkaz, že Sanchova budoucnost měla být zářná, najdete těžko. Ale pokračujme. Vždyť v sezoně 2018/19, během níž oslavil teprve 19. narozeniny, zapsal v Bundeslize 12 gólů a čtrnáct asistencí. Další ročník? 17+16. A na rozloučenou 8+11. Sancho dlouhodobě patřil k nejproduktivnějším hráčům Bundesligy, nebylo tedy divu, že za výše zmíněnou astronomickou sumu zmizel na Old Trafford.

Jenže po dvou spíše průměrných sezonách v Anglii přišel kritický podzim loňského roku. Pro zářijové utkání s Arsenalem (1:3) se Sancho nevešel ani na lavičku. Trenér Ten Hag to odůvodnil špatným přístupem k tréninku, proti jeho tvrzení se ale Sancho ohradil. „Nevěřte všemu, co čtete. V tréninku jsem si vedl velmi dobře, myslím, že ve skutečnosti jde o něco jiného. Není to fér,“ zlobil se tehdy.

Nizozemský kouč jej za trest od té doby vyřadil z A-týmu a očekával omluvu, která ale nepřišla. S lasem pro svoji bývalou hvězdu přispěchala Borussia, která si její služby pojistila na půlroční hostování bez opce. Německý celek se, kromě toho, postará i o část platu. Celkově jej zápůjčka přijde na čtyři miliony eur.

Někdejší megatalent světové kopané se tak vrátí na místo, kde se mu dařilo nejvíce. Od doby, co Německo opustil, se Sanchovi sice zdaleka tolik nedařilo, ale nezapomínejme. Pořád mu je teprve třiadvacet…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.