Hlavní obsah

Absurdistán, uznal šéf fotbalové ligy. Proto za juchání a oslavy s fanoušky přijdou od příští sezony tresty

Praha

První muž českého profesionálního fotbalu Dušan Svoboda obvykle váží slova, aby snad svému produktu neublížil, ale ani jeho už nenechalo dění v závěru ligové soutěže v klidu. I proto ho označil za absurdistán. Na straně jedné striktně stanovená hygienická opatření, která musely kluby pod hrozbou sankcí bez pardonu plnit, na straně druhé naprosto nekontrolované chování hráčů poté, co zápasy končily. Přímo na stadionech, za jejich branami tuplem. Po vítězství, obhajobě titulu, stejně jako po zisku bodů potřebných k ligovému přežití.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Jan Bořil po děkovačce s fanoušky po utkání se Zlínem.

Článek

Vyloučeno, aby si aktéři zápasu podali po jeho skončení ruce. Nepřípustné, aby na hřišti oslavovali, objímali se, v euforii vytvářeli živé pyramidy či jakýmkoli způsobem projevovali radost. Natož aby snad přicházeli po utkání na tiskové konference vyznávat se z pocitů a dojmů. Nejen pro ně, ale i pro trenéry platil a platí zákaz, který je má ochránit před nákazou koronavirem a případnou karanténou.

I proto televizní rozhovory odehrávající se s mikrofonem na dvoumetrové tyči, proto roušky na ústech a odpovědi a otázky výhradně formou videokonferencí, proto zavřená tisková střediska a spousta dalších a dalších opatření. Na to všechno závazný manuál pamatoval...

„Nemuseli jsme ho vymýšlet, díky velice dobrým vztahům s vedením německého fotbalu jsme ho získali od sousedů. Německy precizní, pamatující na každý detail,“ potvrdil předseda fotbalové asociace Martin Malík, že Ligové fotbalové asociaci stačilo manuál přeložit do češtiny a měla vystaráno.

Triumfální slávistická jízda po převzetí mistrovského poháru.Video: SK Slavia Praha

Při překladu se všem pozapomnělo na jeden detail. Na postihy a sankce vůči klubům a fotbalistům, kteří nebudou závazná nařízení respektovat.

V bundeslize stačilo, aby se dva hráči nováčka Unionu Berlín dostali po zápase s Paderbornem do kontaktu s fanoušky čekajícími před stadionem a slavícími záchranu v nejvyšší soutěží. Sheraldo Becker a Christipher Trimmel si s nimi dokonce podali ruce a vedení bundnesligy jim okamžitě vyměřilo pokutu.

Nikoli symbolickou, ale v pětimístné výši.

„Porušili všeobecné standardy hygieny a ochrany proti infekci a zdravotně-organizační koncepci,“ uvedlo vedení bundesligy a kvůli organizačnímu pochybení potrestalo i jejich klub.

Český fotbal s německým manuálem? Ostravskému Baníku stačilo uhrát remízu v partii s budoucím mistrem. Slavii porazit v nadstavbovém střetnutí v Edenu Plzeň a obhájit mistrovský titul. Po remíze se Spartou se opájet euforií z korunovace. Jiným týmům a hráčům prostě jen vyhrát důležitý zápas.

Pak se jásalo, juchalo, emocím se dával průchod naplno. Samozřejmě i s fanoušky, protože ti k fotbalu přece patří. Manuál nemanuál, opatření neopatření...

Sankce, tresty a pokuty ale pochopitelně nenásledovaly.

V nové sezoně už by přijít měly. Předseda fotbalového tribunálu Richard Baček totiž dostal od Ligového grémia úkol, aby přišel s opatřeními, jimiž bude disciplinární řád doplněn.

Baráž se ruší, první liga bude s 18 týmy. Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda vysvětluje proč.Video: Sport.cz

„To aby bylo podobné jednání a chování postižitelné, protože jinak je to skutečně absurdistán,“ potvrdil šéf LFA Dušan Svoboda, že český fotbal bude alespoň ex post kopírovat německou cestu se vším všudy.

„Hráči si musí uvědomit, že bezpečnostní opatření nejsou jen nějakým rozmarem. Jde o odpovědnost jednotlivců i klubů. Vždyť kvůli i jednomu nezodpovědnému hráči se může dostat do karantény dalších dvacet a ohrožen může být celý průběh soutěže. Stejně tak musí cítit daleko větší míru odpovědnosti i kluby,“ uznal, že jinak než se sankcemi a pokutami to prostě nepůjde.

Reklama

Související témata: