Hlavní obsah

Africká legie ze Sparty pivo nepije, ale tančí

Africká útočná legie gólově táhne Spartu. Bony Wilfried (22) z Pobřeží slonoviny a Léonard Kweuke (23) z Kamerunu se stali nejlepším útočným duem Gambrinus ligy a gólovým hitem závěru podzimu. V posledních pěti kolech, kdy hráli vedle sebe, dali dohromady devět branek, celkem pak 15 z 29 podzimních branek Sparty. Wilfried se trefil desetkrát, Kweuke, který začal později, už pětkrát. "Nic nenacvičujeme, umíme si vyhovět," ocenil spolupráci Wilfried.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťanští fotbalisté Bony Wilfried (vpravo) a Léonard Kweuke

Článek

Jaký to je pocit, táhnout Spartu gólově v Gambrinus lize i Evropské lize? Wilfried: Určitě příjemný. Snažím se využít každé šance a dávat co nejvíc gólů, pokud možno v každém zápase. Kweuke: U mne je to úplně stejné. Do sestavy jsem se prosadil později. Hodně mě zdrželo zdlouhavé vyřizování nového pasu a víz. Trénoval jsem individuálně, abych se co nejdřív dostal do potřebné kondice. O to víc se teď snažím prosadit.

Jak se liší zápasy v české nejvyšší soutěže a v evropském poháru? W: Je to jedno. Hlavní je být pro Spartu na hřišti co nejplatnější a vstřelit branku.K: Je to úplně stejné. Když jdu na plac, chci ze sebe vydat maximum. To nejlepší, co ve mně je.

Pilujete svoji perfektní spolupráci na tréninku, nebo vyplývá z vašeho naturelu? W: Naší výhodou je, že oba mluvíme francouzsky a soupeři, alespoň v Gambrinus lize, nám nerozumí. Během pár sekund se domluvíme, co uděláme, jak budeme postupovat. K: Jen s Lausanne to nefungovalo. Tam mluví všichni francouzsky. Přesto jsme jim dali u nich tři góly... Máme k sobě s Bonym hodně blízko. Oba jsme Afričané, navíc ze zemí, které leží vedle sebe, takže v nás je spousta podobných instinktů. Vyhovíme si, doplňujeme se a odhadneme, co ten druhý udělá nebo kam mám naběhnout. Naše spolupráce s Bonym funguje dobře a může fungovat ještě lépe a dlouho. Ale že bychom něco speciálně nacvičovali na tréninku, to ne.

Jak vám chutná české pivo? W: Pivo vůbec nepiju. K: Také pivo nepiju, ani jsem ho ještě neochutnal.

Nacvičovali jste svůj vítězný taneček? W: S tou myšlenkou přišel Leo, protože po gólech tančí i Eto´o. Jestli prý bychom to mohli taky zkusit. Povídám, proč ne. Leo začal a já jsem se přidal. Teď začínám po svých gólech já. K: Poprvé jsem tančil v Lausanne. Měl jsem velikou radost z gólu. Cítil jsem, že může být moc důležitý. Bony se hned přidal. Ale nic speciálního nevymýšlíme. V Pobřeží slonoviny jsou mnohem lepší tanečníci než u nás v Kamerunu. V tom nemám proti Bonymu šanci. Když se objeví nový prvek, vymyslí ho Bony a já se přidám, ale rodí se to spontánně.  

Celý velký rozhovor, kde oba hovoří i o české kuchyni a fotbalových plánech, si přečtete v páteční příloze deníku Právo.
Vizitka afrických kanonýrů
Léonard KweukeBony Wilfried
Narozen:12. 7. 1987 v Yaoundé10. 12. 1988 v Bingerville
Výška/váha:187/99183/87
Státní příslušnost:KamerunPobřeží slonoviny
Místo v sestavě:útočníkútočník
Číslo dresu:910
Předchozí kluby:Cintra Yauoundé (2003-06) Esteghlal FC (2006-07) Steel Azin (2007-08, obojí Írán) Dunajská Streda (2008-09) Eintracht Frankfurt (2009-10) Cottbus (2010)Issia Wazi (2006-07)
Příchod do Sparty:2010 (hostování z Dun. Stredy)2008
Grambrinus liga:15/559/21
Evropské poháry:6/116/7
Reprezentace:0/02/0

Reklama

Související témata: