Hlavní obsah

Ať Pan Božský přistane na zem a koná, vyzval majitel Plzně sparťanského bosse Křetínského

Praha
Aktualizováno

"Chřestýš" se ani tentokrát na Strahově neobjevil. Omezil se znovu na dopis adresovaný šéfovi fotbalového tribunálu Goldovi, v němž píše, že nemá o čem mluvit a svědčit, protože všechno vypověděl už na policii. Korupční kauza, kterou rozpoutala pověstná kabela majitele fotbalové Sparty Křetínského a vygradovala svědectví ligových arbitrů Adámka a Býmy o dvěstětisícovém úplatku, který měl Adámek údajně převzít od "Chřestýše" Martina Svobody pracujícího pro Viktorii Plzeň, se tak v tomto směru dál nepohnula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Plzně Tomáš Paclík na Strahově během zasedání disciplinární komise FAČR.

Článek
Fotogalerie

Někdejší funkcionář Čáslavi a Táborska Svoboda známý ve fotbalových kruzích pod přezdívkou "Chřestýš" pochopitelně dál popírá, že by snad rozhodčímu Tomáši Adámkovi zmiňovaný úplatek nabídl, natož že by mu ho snad předal, aby ovlivnil jarní ligový zápas Jablonce s Plzní ve prospěch hostů.

Tomáš Adámek tvrdí opak. Pavel Býma, který při inkriminovaném střetnutí účinkoval jako čtvrtý sudí, jeho svědectví potvrzuje. A paradox paradoxů - postranní sudí se neshodnou ani v tom, zda se cestou k utkání při zastávce v Průhonicích se Svobodou setkali. Jeden ujišťuje, že Adámka ve společnosti Svobody viděl, což druhý popírá.

Údiv jabloneckého zástupce

Před strahovský fotbalový tribunál tak předstoupili jen statutární zástupci obou klubů, o něž zatím v kauze jde. Majitel Plzně Tomáš Paclík pochopitelně v doprovodu právníka, protože to už jaksi patří k bontonu strahovské ságy, jablonecký Petr Flodrman kupodivu bez advokáta.

"Vůbec mně hlava nebere, proč mě před disciplinární komisi předvolali. Zápas s Plzní proběhl standardním způsobem, dostali jsme dvě regulérní branky, což jsem na Strahově znovu zopakoval," podívoval se jablonecký představitel Petr Flodrman. "Po korupční aféře před osmi lety to vypadalo, že bude klid. Tohle bude velká rána," dodával, když jednání komise opouštěl.

Paclík: Za vším stojí Křetínský

„Inkriminovaný zápas v Jablonci jsem naživo neviděl, ale sehnal jsem si ho na videu. Lépe odřízené utkání jsem snad v životě neviděl. Jsem přesvědčen, že za celou kauzou stojí pan Křetínský a budu dělat všechno pro to, abych to dokázal,"  prohlásil plzeňský majitel Tomáš Paclík poté, co skončil s promluvou před fotbalovým tribunálem a odpověděl i na dotazy Goldy a spol.

„Je to přesně sedmdesát dnů, co tohle divadlo spustil, a od té doby ho nikdo neviděl. Jestliže chce očistit český fotbal, měl by do současného dění vstoupit trochu aktivněji. Prostě - Pan Božský by měl přistát na zem, vystoupit z tryskáče, zpohlavkovat blby, kteří to řídí, a všechno vzít do vlastních rukou. Jestli to neudělá, mohlo by se také stát, že veřejnost přestane věřit krásné pohádce o Mirku Dušínovi, který se díky svým schopnostem a vzdělání stal ve třiceti letech miliardářem. A to nedodávám, že by si mohla pomyslet, že stejným způsobem jako ve fotbale pracuje i v byznysu."

Paclík nijak nezastíral, že celá kauza jeho Plzeň poškozuje. „Odpovědět  můžeme jen tím, jak kluci hrají. Pravdou ale je, že na druhé straně získáváme stále více sympatií. Až budu mít v rukou přímé důkazy, podám na Křetínského žalobu," sliboval ještě na Strahově.

Majitel plzeňského klubu  reagoval i na dotaz dotýkající se  vztahu generálního ředitele jeho Viktorie Adolfa Šádka s Martinem Svobodou. „Vím, že jsou letití přátelé, náš generální ředitel to ani neskrývá. Ale rezolutně popírá, že by kdykoli s panem Svobodou mluvil na téma, kolem něhož se kauza zatím točí. Mezi Viktorií Plzeň a Martinem Svobodou navíc nikdy neexistoval žádný pracovní vztah. Ani externí, ani smluvní, ba ani takový, jenž by byl sjednán pouze ústní dohodou," ujišťoval Paclík.

Golda si předvolal majitele Sparty

Šéfovi fotbalového tribunálu Jiřímu Goldovi po dalším díle nekončící korupční ságy nezbylo než konstatovat, že se v rozplétání případu dál neposunul. Možná mu ale pomůže výpověď majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského, jenž tajemnou černou kabelou celou aféru v září odstartovat a kterého si disciplinární komise pozvala na 6. prosince.

"Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta opakovaně potvrdil, že Křetínského kabela a informace v ní obsažené mají s projednávanou kauzou souvislost. Já ale do dnešního dne nevím, o jaké informace šlo. Zvažovali jsme, že předvoláme i Peltu, ale pak jsme usoudili, že je lepší mít informace přímo od zdroje, tedy Křetínského, než od prostředníka Pelty," objasňoval další kroky disciplinární komise Jiří Golda.

Jasně, i on se po dosavadním martyriu ocitl ve stádiu, kdy připouští, že jeho fotbalový tribunál k žádnému závěru, natož pak k vynesení verdiktu v korupční kauze, nedospěje.

"Jsem ale přesvědčen, že policie nenechá případ spadnout pod stůl a některé osoby obviněny budou. Nezávislý soud by pak měl rozhodnout o vině a trestu," doufá Golda.

Reklama