Hlavní obsah

Baník se rozloučil s Bazaly. Fanoušci přikročili k demolici, vše možná skončí u soudu

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Sobotní loučení se stadiónem Bazaly bude mít dohru možná i u soudu. Ostravští fanoušci totiž po skončení ligového zápasu Baníku s Duklou (1:1) začali stadión demolovat. Vytrhávali sedačky, domů si odnášeli kusy trávníku, sítě či části brankových konstrukcí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci si po skončení zápasu Baník - Dukla odnášeli různé upomínkové předměty. za své vzaly i branky.

Článek
Fotogalerie

Při loučení Baníku s Bazaly zapěl i známý ostravský patriot písničkář Jaromír Nohavica.

Ostravský magistrát, kterému stadión od roku 2013 patří, nyní zvažuje podání trestního oznámení. „Podle našich informací škoda na městském majetku dosahuje částky milión korun. Máme zprávu, že škodu by měla uhradit pojistka," informovala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Nyní podle ní městští právníci zvažují, jak s vyčíslenou škodou pracovat dále. „Rozhodnutí padne v nejbližších dnech," řekla Vojkovská.

Klub ještě škody vyčíslené nemá. „Začínáme s jejich nápravou tak, abychom vše narovnali v souladu s uzavřenou nájemní smlouvou," reagovala mluvčí Baníku Ostrava Regína Jandová.

Poslední ligový zápas na ostravských Bazalech přilákal do ochozů nejvyšší návštěvu letošní sezóny 10 340 diváků. Kvůli odpalování a házení světlic a dělobuchů na hrací plochu musel hlavní rozhodčí Ardeleánu několikrát přerušit utkání až ho nakonec o přibližně pět minut zkrátil. Vedení klubu pak fanouškům umožnilo vstup na hrací plochu.

Bazaly byly domovem Baníku dlouhých 56 let. Nevyhovují ale regulím a město stadión opravovat nechce. Slezský klub tak čeká před novou sezónou, která začne 18. července, čeká stěhování.

Nový domov najde v moravské části Ostravy, na Městském stadiónu ve Vítkovicích, jehož rekonstrukce vyšla město na 900 miliónů korun. „Historicky patří Baník do Slezska, ale s tím asi moc nenaděláme. Musíme si jen přát, aby si na něj fanoušci našli cestu v co největším počtu," řekl služebně nejstarší hráč Baníku Michal Frydrych. Vítkovický stadión s atletickou dráhou není podle mnohých pro fotbal ideální. Frydrych proto věří, že stěhování je dočasné. „Třeba se něco stane a Baník se vrátí. Moc rád bych si tady ještě zahrál," svěřil se Frydrych.

Vyběhly i legendy

Sobotní loučení s Bazaly nabídlo hojně naplněným ochozům dvě utkání. Před ligovým zápasem s Duklou (1:1) vyběhly na trávník legendy Baníku, a pod trenérským vedením Pavla Vrby, také osobnosti českého sportu (5:1). „Prožil jsem tady krásné roky. Nezapomenutelná byla hlavně sezóna 2003/2004 a mistrovský titul. Bazaly byly na každý zápas vyprodané, na to se nedá zapomenout," popisoval reprezentační kouč Pavel Vrba. Také jemu je líto, že se Baník musí stěhovat, okolnosti ale chápe. „Neznám všechny důvody, ale rozumím tomu, že město má svůj stadión, který chce financovat. Taková je doba," řekl Vrba.

Ovšem nejen stěhování tíží čtrnáctý celek skončené ligy. Vedení klubu se s městem nedohodlo na dalším pronájmu Bazalů, a tak Baník od července bude muset trénovat jinde. Ve Vítkovicích smí odtrénovat ale jen jeden trénink před domácím zápasem a další plochy, kromě zastaralé umělé trávy, na stadiónu nejsou. „Jednáme s kluby jak v Ostravě, tak v okolí. Konečnou odpověď ale zatím neznám," řekl současný šéf Baník Petr Šafarčík.

Co řekly osobnosti o stadiónu na Bazalech?
Pavel Vrba, reprezentační kouč
V roce 1979 jsem do Baníku přišel jako dorostenec a prožil jsem tady krásné roky. Nezapomenutelná byla léta strávená u mládeže Baníku, především pak ale můj první vrchol v dospělém fotbale, tedy rok 2003/2004 a mistrovský titul. Každý zápas byl vyprodaný, hráli jsme před skvělou kulisou. Na to se nedá zapomenout.
Karol Dobiáš, obránce Trnavy a Bohemians Praha
Hrál jsem tady jako hráč Trnavy a Bohemians nespočetněkrát. Za těch padesát let se tady toho mnoho nezměnilo. Bazaly mají zvláštní atmosféru a chápu, že je to pro Baníkovce bolestné se s nimi loučit.
Jaromír Nohavica, písničkář a fanoušek Baníku
V roce 1965 mě táta přivedl z Poruby pod hodiny na stadión nad Ostravou, kde hrál Baník. Za těch 50 let jsem tady byl nesčetněkrát a co říct jiného, než že je čas zamávat a jít dál.“
Václav Daněk, bývalý útočník Baníku
Začal jsem tady s fotbalem a také jsem tady končil. Bazaly budí pořád stejné emoce, a i když se mi stadión ve Vítkovicích líbí, problémem je ta atletická dráha. Tak jako jsem moc rád, že se před lety podařilo zachránit Baník, tak věřím, že se totéž podaří i s Bazaly.

Reklama

Související témata: