Hlavní obsah

Baník se v lize sice zachránil, ale boj o jeho budoucnost dál pokračuje

Bazaly jsou naprosto klíčové pro budoucnost Baníku. V rozhovoru s Právem to několikrát zdůraznil Petr Šafarčík, předseda představenstva ostravského fotbalového klubu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Davor Kukec z Baníku se na střídačce raduje z gólu.

Článek

Co nejvíce pomohlo Baníku k záchraně v první lize?

To, že jsme se všichni semkli. Hráči, vedení klubu, fanoušci, představitelé města, sponzoři, ti všichni vytvořili jednu partu se stejnou touhou. Společným jmenovatelem takového semknutí zcela nepochybně byly Bazaly. V nejtěžších chvílích přišlo na osudové zápasy jedenáct a třináct tisíc diváků. A to byl hlavní rozdíl mezi Baníkem a Bohemkou. Kouzlo Bazalů musí být zachováno.

Projekt záchrany Bazalů jste představili, kdy se rozhodne, zda se bude anebo nebude realizovat?

Do konce roku musíme Fotbalové asociaci České republiky předložit hotový projekt rekonstrukce Bazalů včetně způsobu financování. Půjde o stovky milionů korun, což je investice, kterou samotný Baník v žádném případě neutáhne bez pomoci města. Bez nadsázky říkám, že letos se bude rozhodovat o osudu Baníku, jenž je úzce spjatý s Bazaly.

Současné Bazaly nemají parametry nastavené už pro nejbližší sezonu 2012-2013. Také proto Baník nedostal prvoligovou licenci. Co všechno musíte udělat, aby stadion vyhovoval?

Musíme renovovat trávník. Technologický postup komise asociace pro hrací plochy schválila, výběrové řízení mezi třemi dodavateli proběhlo, rekonstrukce hrací plochy začíná, aby se vše stihlo do začátku ligy. Připomínek, které musíme splnit, je dvanáct. Jedná se například o šatny hráčů, tiskové středisko, bezpečnost na stadionu, ozvučení, kamerový systém. Na tom všem se pracuje. Spočítali jsme, že tahle malá rekonstrukce Bazalů přijde na deset milionů korun.

Licenci jste nedostali také kvůli dluhům. Jak je řešíte, abyste uspěli s odvoláním a přece jenom ji dostali?

V době, kdy licenční komise o licencích rozhodovala, jsme neměli uzavřeny dohody se šesti věřiteli z řad hráčů, klubů a členů realizačního týmu. Závazky vůči hráčům už jsou v pořádku, zbývají čtyři případy, které jsou sporné. Sporné v tom, že naprosto zásadně se liší dlužné částky, které jsme dohledali, s požadavky věřitelů. V nejbližších dvou třech dnech budu se všemi jednat.

Co když se nedohodnete?

V tom případě se obrátíme na arbitrážní komisi asociace. Ať ona posoudí, kde je pravda. Dopředu říkám, že její verdikt budeme zcela respektovat.

Můžete zodpovědně říct, že podmínky licenční komise splníte a potřebnou prvoligovou licenci Baník přece jenom dostane?

Naprosto zodpovědně odpovídám, že uděláme více než sto procent, abychom licenci dostali. V nejbližších dnech se odvoláme k licenčnímu tribunálu a věříme, že uspějeme.

Kolik jste vůbec zdědili dluhů?

Věřitelů je více než sto a celkové zadlužení přesahuje sto milionů korun. Měli jsme tři měsíce, abychom s nimi jednali. Něco jsme uhradili, s těmi největšími věřiteli jsme se dohodli na splátkovém kalendáři. Podle našeho odhadu uhradit všechny dluhy bude trvat nejméně tři roky. Po celou tu dobu bude mít Baník redukční dietu.

Je naděje za této situace posílit tým novými hráči?

Trenér Radek Látal má naše jasné stanovisko. V nejbližších dvou třech letech si nemůžeme dovolit kupovat drahé hráče. Sportovní výsledky chceme zlepšovat tak, že stabilizujeme hráčský kádr, tedy zastavíme jeho výprodej. Budeme doplňovat kádr vlastními odchovanci a budeme se snažit získat posily stejným způsobem, jako tomu bylo v případě Magery a Kukece. První přišel na hostování, druhý jako volný hráč. Trenér Látal se ohlíží po posilách, několik vhodných tipů nám už předložil.

Zůstane v Baníku Davor Kukec?

Máme o něho zájem a tím, že jsme se zachránili a budeme dále hrát první ligu, se s velkou pravděpodobností dohodneme. V Teplicích den před posledním utkáním jsem hovořil nejen s Davorem, ale také s Martinem Lukešem, s Tomášem Markem a Lukášem Magerou. Chtěli bychom, aby osa týmu zůstala.

Magera se nemusí vrátit do Swindonu?

Jeho manažer bude o tom ve Swindonu jednat. Klub postoupil do třetí ligy a trenér Paolo di Canio nakoupil snad patnáct hráčů. Je možné, že s Lukášem až tak nepočítá a on by docela rád pokračoval v Baníku. Uvidíme, jednání teprve začnou.

Reklama

Související témata: