Hlavní obsah

Baroš, Štajner a Kušnír za výroky proti sudím zaplatí 10 tisíc

Aktualizováno

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala Milana Baroše z Ostravy a liberecké hráče Ondřeje Kušníra s Jiřím Štajnerem pokutou deset tisíc za výroky proti rozhodčím. Všichni tři ve svých vyjádřeních naznačili, že řízení sudích bylo ovlivněno. Trest dostali za poškozování dobrého jména fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Štajner (vlevo) a Radoslav Kováč ze Slovanu Liberec.

Článek

"Komise dospěla k tomu, že k disciplinárnímu provinění došlo. V těchto případech neexistuje rozmezí, kde by se tresty měly pohybovat. Rozhoduje se spíše kauzálně. Disciplinárka vycházela z předchozích podobných případů a od toho se odvíjela výše pokut," řekl po čtvrtečním zasedání komise její mluvčí Petr Kovář.

Barošovi se po 26. ligovém kole s Příbramí nelíbilo, že údajně bezdůvodně dostal čtvrtou žlutou kartu, kvůli níž přišel o důležitý souboj s Teplicemi. "Přijde mi, že to bylo na objednávku. Tohle českému fotbalu obrovsky škodí," citoval Baroše deník Sport.

Kušnír se Štajnerem zase kritizovali výkon rozhodčího Michala Patáka v odvetě semifinále Poháru České pošty s Jabloncem, z něhož Liberec po prohře 0:2 vypadl. "Od první minuty bylo vidět, kam to rozhodčí směřuje. (Jablonečtí) měli na hřišti dvanáct hráčů," zlobil se Kušnír.

Později na Twitteru uvedl: "Počet hráčů na hřišti 14:11." Na Twitteru nešetřil kritikou ani Štajner. "Dnešní zápas v Jablonci byla velká prasárna," napsal.

Mluvili v emocích

Ani jeden z fotbalistů na zasedání komise nedorazil. Baroš poslal písemnou omluvu, Liberec zastupoval ředitel klubu Libor Kleibl. "Baroš v písemném vyjádření napsal, že to prohlášení uvedl bezprostředně po utkání. Že si uvědomuje, že udělal chybu, a že to bylo způsobeno emocemi," uvedl Kovář. "Pan Kleibl se snažil vysvětlit, že oba hráči také hovořili v emocích. Nějakým způsobem se za ně snažil orodovat," dodal Kovář.

Podle Kleibla liberecké duo zváží, zda se odvolá. "Já jsem pouze předal jejich písemné vyjádření, nepůsobil jsem jako jejich obhájce. Uvidíme, jestli trest přijmou, nebo kluci zváží odvolání," řekl Kleibl. "Tohle jsou situace po vypjatém zápase, projeví se tam i určitá fyzická únava. Klukům trošku ujel hlas. Nedá se ale nic dělat, jsou to profíci. Musejí se vyvarovat podobných projevů," uvedl liberecký ředitel.

Den po utkání také naznačil, že se mu řízení zápasu nelíbilo. "Posouzení nechť udělá komise rozhodčích. Ta bohužel ale neposoudí, kdo a proč se v tomto utkání mohl snažit vytvářet tlak na rozhodčí," uvedl Kleibl. Dnes nechtěl své vyjádření nijak víc rozvádět. "Už je to dlouho a nerad bych se vrátil na tu komisi," dodal.

Podnět disciplinárce dala minulý týden komise rozhodčích. Podle její šéfky Dagmar Damkové dostal Baroš od rozhodčího Petra Ardeleánu žlutou kartu oprávněně. "Již během utkání měl Baroš několik gestikulací směrem k rozhodčímu, až nakonec po odpískání faulu mu zatleskal. Je to vidět na videu," řekla Damková. Pohárový zápas v Jablonci bude komise rozebírat na příštím zasedání za týden.

Reklama

Související témata: