Hlavní obsah

Bídu zahnal hattrickem. Po Slavii a Plzni jsme byli pod dekou, netají Kozák

Konečně, může si vydechnout. V létě přišel z Liberce, aby táhl útok fotbalové Sparty. Dostal i kapitánskou pásku na rukáv, jenže pálil jednu šanci za druhou a kritiky na jeho hlavu přibývalo. Ráznou odpověď jim Libor Kozák dal teprve hattrickem v sobotním ligovém duelu s Karvinou (4:0). „Je mi jasné, že moje produktivita byla vděčným tématem. Já ale debaty moc nevnímal, nechtěl jsem se v tom moc šťourat. Snažil jsem se soustředit jenom na sebe,“ líčí třicetiletý reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Libor Kozák a Guélor Kanga oslavují gól na 2:0 během utkání s Karvinou.

Článek
Fotogalerie

Na takový zápas jste dlouho čekal, že?

Podstatné je, že jsme ho zvládli jako tým. Samozřejmě jsem rád, že mi to tam napadalo. Je třeba se od vítězství odrazit, po dvou prohrách na nás všechno leželo. Snad na výhru navážeme.

Je pro vás osobně hattrick hodně důležitý?

Pro každého útočníka je hattrick skvělá věc, pomůže sebedůvěře. Jsem rád, že přinesl body. Je třeba říct, že jsem dvakrát dostal skvělou přihrávku od Hložana a jednou od Hašana. Stačilo pak míč do brány uklidit.

Čekalo se dlouho, než se rozstřílíte. Cítil jste tlak?

Samozřejmě, i když na prvním místě mám vždy očekávání, která na sebe kladu sám. Vím, že jsem branek mohl vstřelit víc, šancí jsem měl dost. Ale šel jsem dál a věřil, že přijde takový zápas, což se stalo. Je třeba se od něj odrazit a udržet si formu. Snažím se nepřipouštět si tlak a vždy se soustředit, co bude dál.

Asi jste dostal pořádnou injekci sebevědomí...

Vnitřně jsem byl hodně nespokojený, ale pořád věřil, že svou situaci zlomím. Góly dávat umím. Teď tam napadaly, snad to tak půjde dál.

Letos máte už druhý hattrick. V dubnu jste za Liberec proměnil tři penalty v utkání se Slováckem.

Na jaře byl můj hattrick spíš kuriozita. Tři góly jsou vždycky pěkné, hlavní je, že pomohly k vítězství.

Druhý gól nejdřív neplatil pro ofsajd, teprve videorozhodčí verdikt změnil. Napínal vás dvě minuty...

Měl jsem pocit, že nabíhám dobře, snažil jsem si ofsajd pohlídat. Proto jsem věřil, že gól bude platit.

Hattrickem jste se odvděčil trenéru Jílkovi, který vás stále hájil.

Byl jsem rád, mohl jsem se soustředit jen na sebe, abych týmu pomohl. Důvěra je důležitá, každému hráči pomůže. Mohl jsem dát víc gólů, ale to je minulost. Je třeba koukat dopředu.

Jak moc výrazná výhra mužstvu pomůže?

Po dvou porážkách se Slavií a v Plzni jsme se už potřebovali odrazit. Byla na nás trochu deka. Nejcennější je, že jsme udrželi nulu. I minulý zápas v Plzni, byť jsme prohráli, tak jsme předváděli dobrou obrannou činnost. Je třeba tak pokračovat dál.

Reklama

Související témata: