Hlavní obsah

Liberec - Bohemians 1:3Bohemians po dvou gólech Matouška poprvé v samostatné lize vyhráli v Liberci

Fotbalisté Bohemians 1905 zvítězili ve 22. kole první ligy v Liberci 3:1. Pražany poslal do vedení v 16. minutě po sporném gólu z hranice ofsajdu Václav Drchal a další dvě branky "Klokanů" přidal bývalý ofenzivní univerzál Slovanu Jan Matoušek. Za domácí na průběžných 1:2 snížil v 54. minutě Filip Prebsl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Erik Prekop, autor druhého gólu Jan Matoušek a Václav Drchal z Bohemians se radují.

Článek

Bohemians ve 21. ligovém utkání v Liberci v samostatné historii poprvé zvítězili. Pražané naplno bodovali po třech kolech a posunuli se do elitní šestky tabulky. Naopak Slovan v lize čtyřikrát po sobě nezvítězil, z toho třikrát prohrál a je devátý.

Zatímco Bohemians ve středečním čtvrtfinále domácího poháru zvítězili na půdě obhájce trofeje Slovácka 2:1, Liberec v MOL Cupu vypadl po penaltovém rozstřelu se Spartou. Severočeši v týdnu odehráli o 30 minut více než Pražané, přesto vstoupili do zápasu o poznání aktivněji. V šesté minutě ve vápně Tupta přiťukl Rondičovi, ale ten ve velké šanci pálil jen do brankáře Jedličky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Drchal z Bohemians během zápasu v Liberci.

Hosté na těžkém terénu spoléhali na brejky a po jednom z nich otevřeli skóre. Kovařík potáhl balon středem hřiště, posunul na Prekopa a jeho přihrávku zužitkoval sám před Vliegenem z hraniční pozice Drchal. Domácí marně reklamovali, že gól padl z ofsajdu, neuspěli ani se stížnostmi, že Kovařík v zárodku akce obral Prebsla o míč rukou.

Severočeši i za nepříznivého stavu byli nadále lepší, ale nevedlo se jim v koncovce. Valenta hlavičkoval v nadějné pozici mimo. Na opačné straně Prekop vyřešil v 29. minutě přečíslení dvou na jednoho ukvapenou střelou nad.

V úvodu první nastavené minuty už Pražané přidali pojistku. Exliberecký Matoušek se ve středu pole zmocnil míče, nasprintoval do pokutového území, i se štěstím se zbavil obránce a sám před Vliegenem poslal míč k tyči. V lize skóroval za Bohemians poprvé, za gól bývalému klubu se gestem omluvil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jan Matoušek z Bohemians a Lukáš Červ z Liberce.

Trenér Slovanu Kozel v poločase dvakrát vystřídal a na trávník poslal Frýdka s Olatunjim. Domácí pokračovali v náporu a v 54. minutě snížili. Jedlička vyrazil Tuptovu ránu z přímého kopu jen před sebe a dobíhající Prebsl z dorážky poslal balon do sítě. Zadák Slovanu se prosadil poprvé v ligové kariéře a dal si dodatečný dárek k sobotním 20. narozeninám.

Severočeši se hnali za vyrovnání, ale Tuptovu střelu z úhlu po hodině hry vyrazil Jedlička. Pak na chvíli přidali Bohemians a domácí se štěstím přestáli velký závar. Kozel ještě více posílil ofenzivu, jeho svěřenci ale po vlastním rohovém kopu zaspali v defenzivě a v 74. minutě znovu inkasovali.

Matoušek od svého vápna podnikl rychlý brejk, který zakončil kličkou Vliegenovi a střelou do prázdné branky. Čtyřiadvacetiletý ofenzivní univerzál dal dva góly v jednom utkání nejvyšší soutěže počtvrté v životě.

V závěru v další šanci neuspěl Köstl, ale hosty už to mrzet nemuselo. Bohemians potvrdili, že se jim více daří venku, na hřištích soupeřů v této ligové sezoně získali 22 z celkových 32 bodů.

22. kolo první fotbalové ligy:
Slovan Liberec - Bohemians 1905 1:3 (0:2)
Branky: 54. Prebsl - 45.+1 a 74. Matoušek, 16. Drchal. Rozhodčí: Černý - Antoníček, Volf - Hocek (video). ŽK: Červ, Prebsl, Valenta, Frýdek, Kozel (trenér) - Matoušek, Jánoš, Drchal, Nový. Diváci: 1432.
Liberec: Vliegen - Plechatý, Prebsl, Purzitidis (46. Olatunji) - Ndefe (71. Mészáros), Červ (71. Kozák), Doumbia (46. Frýdek), Preisler - Valenta - Rondič (80. Rabušic), Tupta. Trenér: Kozel.
Bohemians: Jedlička - Kadlec, Vondra, Hůlka - Köstl, Jindřišek, Jánoš (58. Beran), Kovařík (70. Dostál) - Matoušek (82. Nový) - Drchal (70. Mužík), Prekop (82. Necid). Trenér: Veselý.

Reklama