Hlavní obsah

Brno - Zlín 0:0Remíza stačila Zlínu, Brno po roce zase opouští elitu

Fotbalisté Brna po jediné sezoně sestoupili z první ligy. Zbrojovka doma v přímém souboji o udržení v nejvyšší soutěži musela Zlín porazit, ale v duelu posledního pátého kola nadstavbové skupiny o záchranu s ním pouze uhrála bezbrankovou remízu. "Ševce" čeká příští týden baráž o udržení s Vyškovem.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Musa Alli (v červeném) z Brna a Tom Slončík ze Zlína.

Článek

Zbrojovka přitom po podzimních 16 kolech měla desetibodový náskok na tehdy poslední Pardubice. V dubnu místo odvolaného trenéra Richarda Dostálka přišel Martin Hašek, jenž zažil vítěznou premiéru. Ve zbylých osmi kolech ale jeho svěřenci už nevyhráli.

Brno neskórovalo v pátém z posledních šesti kol. Sestup neodvrátil ani útočník Jakub Řezníček, s 19 góly druhý nejlepší střelec ligové sezony.

Klíčové utkání začali lépe domácí a už ve čtvrté minutě měli vyloženou šanci k otevření skóre. Alli našel ve vápně nabíhajícího Faltu, jehož střelu brankář Dostál vytáhl nad břevno.

Duelu dále dominovala spíše defenziva, ani jeden tým nechtěl případnou chybou posadit soupeře na koně. V 19. minutě se do zakončení dostal Řezníček, ale po přihrávce Texla svůj nadstavbový střelecký půst neprotrhl.

Hra se přelévala ze strany na stranu, Zlín se dostal do zakončení zásluhou Fantiše, jehož střelu nejprve zblokovala ve 27. minutě brněnská obrana na roh a o dalších pět minut později ji chytil Berkovec. Ve 34. minutě spálil domácí Hladík druhou vyloženou šanci Zbrojovky, když zblízka přestřelil, ve 40. minutě vyrazil Dostál dělovku Hrabiny.

Druhá půle začala velkou šancí Zlína, po brejku vystřelil z hranice šestnáctky Hrubý, jenže Texl v posledním momentu ránu zblokoval. Brno ale muselo k záchraně gól dát, v 55. minutě však Dostál chytil prudkou hlavičku Řezníčka.

Tlak Brna postupem času gradoval. Na hrotu se bil o pozice a gól Řezníček, tvrdě vypálil opět Hladík, Alli se pokusil driblinkem zdolat pevnou obranu Zlína, jíž kraloval gólman Dostál. Do náporu Zbrojovky přišly brejkové šance Zlína, jednu vyloženou zazdil Silný, ale mrzet ho to nemuselo.

"Ševci" bodovali ve třetím kole po sobě a se 13 nerozhodnými výsledky se stali remízovými králi ligy. Baráž s Vyškovem rozehrají ve čtvrtek doma, o tři dny později je čeká venkovní odveta.

5. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o záchranu:
Zbrojovka Brno - Trinity Zlín 0:0
Rozhodčí: Berka - Vlček, Váňa - Orel (video). ŽK: Dostál (Zlín). Diváci: 7528.
Brno: Berkovec - Hrabina, Souček (86. Divíšek), Hlavica (63. Nečas) - Hladík, Texl, Endl, Falta, Fousek (65. Ševčík) - Alli, Řezníček. Trenér: Hašek.
Zlín: Dostál - Kolář, Simerský, Didiba, Reiter (90. Bartošák) - Hrubý, Janetzký - Vukadinovič (68. Čanturišvili), Slončík (68. Dramé), Fantiš (77. Silný) - Balaj (90. Kovinič). Trenér: Vrba.

Reklama