Hlavní obsah

Český fotbal si uřízl ostudu. Aféry opilých sudích si všímají v Evropě i mimo ni

Praha

Z ostudy kabát nemají jenom odvolaní rozhodčí Marek Pilný a Jiří Jech, kteří se opili před středečním zápasem Příbram - Slavia, ale také celý český fotbal. Skandál z 29. kola Synot ligy poutá pozornost předních zahraničních médií po celé Evropě, ale také ve Spojených státech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pořadatel v přestávce vyvádí ze hřiště čtvrtého rozhodčího Marka Pilného (vlevo), který byl při ligovém duelu zřejmě pod vlivem alkoholu.

Článek

„Podívejte se, jak v české lize klopýtá opilý čtvrtý rozhodčí předtím, než ho odvede zaměstnanec bezpečnostní služby," láká typicky dlouhým titulkem na článek a video britský Daily Mail.

V dalším bulvárněji zaměřeném deníku The Sun žurnalisté píší: „Videozáběry ukazují Pilného se skelným pohledem, jak poskakuje kolem postranní čáry a málem narazí do činovníka jednoho z týmů". Na zprávu a následnou suspendaci obou upozorňuje ale i seriózní BBC.

Španělský deník Mundo Deportivo zase poukazuje na skutečnost, že sudího Pilného odklidila ochranka už v průběhu první poločasu a svůj článek poutá titulkem: „Rozhodčí vyloučen za opilost".

Taneční vložka sudího

O průšvihu informují i další španělské deníky. Například El Comercio či El País, který situaci popisuje takto: „Diváci přestali věnovat pozornost všem hráčům z Příbrami i Slavie a dívali se na taneční vložku v rozhodcovském pásmu".

Podobná slova volili i slovenští novináři z deníku Sme: „Doprovodnou kuriozitou středečního zápasu 29. kola nejvyšší české fotbalové soutěže v Příbrami byl těžko uvěřitelný pohled na čtvrtého rozhodčího Marka Pilného v úvodu duelu proti pražské Slavii. Arbitr pobíhal kolem čáry, motal se a následně upadl na zem. Nakonec ho musel zpacifikovat domácí pořadatel."

„Skandál v Česku!" začíná svůj titulek další slovenský deník Pravda. Informaci o celé záležitosti přináší také server Sport.sk.

V Itálii si pro český fotbal nepříjemné situace všímá prestižní La Gazzetta dello Sport: „Neuvěřitelná scéna v průběhu zápasu české ligy mezi Příbramí a Slavií Praha. Čtvrtý muž z týmu rozhodčích Marek Pilný, který poskakoval po okraji hřiště, byl evidentně podnapilý," píší novináři z Apeninského poloostrova a přidávají video.

To v Německu se tamní Bild pohoršuje zejména nad počínáním sudího Jecha, který močil v průběhu zápasu. „Opilecký skandál v Česku. Rozhodčí močil na hřišti" zní titulek.

O extempore v Příbrami se mohli dozvědět i čtenáři na druhé straně Atlantiku. Postaral se o to mimo jiné deník NY Daily News, který uveřejnil článek s titulkem: Dva rozhodčí v české fotbalové lize dostali tresty: jeden byl opilý, druhý močil za brankou v průběhu hry.

Pověst českého fotbalu ve světě má své renomé zase o něco upravenější. Snad se ho brzy podaří znovu vylepšit. Třeba v červnu a červenci při ME ve Francii...

Reklama