Hlavní obsah

Český reprezentant vydržel v Plzni jen rok, ve Viktorii končí

Aktualizováno

Fotbalová Plzeň už nepočítá s obráncem Adamem Hlouškem, který nefiguruje v kádru pro letní přípravu. Svolení hledat si nové angažmá od druhého celku uplynulé sezony dostal také slovenský záložník Christián Herc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hloušek odložil dres Viktorie Plzeň.

Článek

Jednatřicetiletý Adam Hloušek do Plzně zamířil loni po konci angažmá v Legii Varšava, ale nevybojoval si pevné místo v základní sestavě. Osminásobný reprezentant během minulého ročníku odehrál 18 ligových zápasů, vstřelil gól a přidal tři asistence. Na jaře i vinou zranění zasáhl jen do tří duelů nejvyšší soutěže.

V Plzni se během roku neprosadil ani kapitán slovenské reprezentace do 21 let Herc. Jednadvacetiletý záložník a kmenový hráč anglického Wolverhamptonu v české první lize odehrál jenom 17 minut.

Jediným nováčkem na prvním společném tréninku byl obránce Matěj Hybš, jehož příchod po vypršení smlouvy v Liberci potvrdila Viktoria už na konci dubna. Obránce Filip Kaša a slovenský záložník Miroslav Káčer posílili Plzeň v květnu jako volní hráči ze Žiliny.

Brankář Jindřich Staněk si hostování z Českých Budějovic prodlouží do konce prosince. Z Budějovic se do Plzně vrátil záložník Pavel Šulc a z Ústí nad Labem útočník Lukáš Matějka, který byl s 16 brankami druhým nejlepším střelcem minulého ročníku druhé ligy.

"Oba ukázali na hostování velmi solidní progres ve výkonnosti, na základě toho jsme se je rozhodli stáhnout. Už na prvním tréninku se potvrdilo, že jsou vyhraní, mají za sebou už ligové nebo druholigové zkušenosti. Luky byl dokonce velmi produktivní. Je potřeba, aby dostali šanci a navnímali tento stupeň kvality spoluhráčů i systémové prvky," řekl trenér Adrian Guľa pro klubový web.

Hlavatý pokračuje v Pardubicích

Záložník Michal Hlavatý, jenž pomohl Pardubicím k postupu do nejvyšší soutěže a byl vyhlášen nejlepším hráčem druhé ligy, bude nadále hostovat ve východočeském týmu, stejně jako další plzeňští fotbalisté Lukáš Pfeifer a Filip Čihák.

Stopera Šimona Gabriela si vypůjčí Mladá Boleslav, kde si hostování prodlouží i středopolař Dominik Janošek. Nigerijský záložník Ubong Ekpai se vrátí na hostování do Českých Budějovic.

Dlouholetý kapitán a obránce Roman Hubník se po vypršení smlouvy vrátil do Olomouce, slovenský útočník Erik Pačinda přestoupil do Trnavy. Plzeň neuplatnila opci na argentinského středopolaře Ivána Díaze a vrátila ho do Žiliny. Po konci kontraktů odešli také brankář Jakub Šiman a záložník Jan Suchan.

Testy silové i na koronavirus

Hráči po dvoutýdenní dovolené ve čtvrtek absolvovali měření kloubních rozsahů, test pohybových vzorů nebo měření dynamické síly. Na závěr podstoupili běžecký test na hřišti. "Všechny silové testy nám zjišťují asymetrie mezi jednotlivýma nohama, případně riziko zranění," vysvětlil kondiční trenér Martin Kojnok pro klubový web. "Běžeckým testem sledujeme jejich aerobní vytrvalost, rychlost návratu a rychlost zotavení srdeční frekvence po zatížení," dodal.

Plzeňští vzhledem k aktuální situaci budou povinně testování i na covid-19. "Hráče, celý realizační tým i všechny z klubu, kteří jsou s A-týmem v kontaktu, necháváme otestovat. Stejný plán máme i před odjezdem na soustředění a před startem soutěže. Náklady na testy si hradí klub sám," říká tiskový mluvčí Václav Hanzlík.

„První část přípravy už mají hráči za sebou, zrelaxování a následné individuální plány. Teď nás čeká příprava v domácích podmínkách s vloženou herní zátěží. Pak soustředění v Rakousku, které je cíleno hlavně na zápasovou zátěž, poté nás čeká ostrý start. Chceme mít nejsilnější formu už v úvodu sezony, který bude velmi podstatný, nejen z ligového hlediska, ale i z hlediska evropckých pohárů," zdůrazňuje trenér Adrian Guľa.

Viktoriáni jediné přípravné utkání na českém území sehrají v sobotu 1. srpna doma proti Českým Budějovicím. Od 5. do 14. srpna Západočechy čeká soustředění v Rakousku, kde postupně narazí na Tirol, Altach, Craiovu a St. Pölten.

Reklama

Související témata: