Hlavní obsah

Choďte do toho jako moloděc! Kotel Liberce vysvětluje drsné choreo

Proti Slavii motivoval liberecký kotel své hráče ostrým choreem, které budí kontroverze. Před zápasem domácí ultras tasili plachtu s nápisem „Musíte do toho i dnes chodit jako moloděc!“ s vyobrazením ostrého faulu libereckého Ivana Varfolomejeva, jemuž u Nisy přezdívají Moloděc, na Kryštofa Daňka ve čtvrtfinále domácího poháru se Spartou.

Foto: Profimedia/ČTK /Černý Vít

Kryštof Daněk ze Sparty a vleže zasahující Ivan Varfolomejev z Liberce.

Článek

Severočeši měli před třemi týdny doma dramatický zápas s Letenskými dohrávat o deseti, neboť ve 112. minutě ostře zajel střídající Ukrajinec Varfolomejev do hostujícího Daňka. Rozhodčí Szikszay záložníkovi červenou kartu neudělil, byť měl. Šlo o zdraví.

„Samozřejmě jsme si uvědomovali, že vyznění choreografie bude kontroverzní," napsali pak autoři chorea proti sešívaným na sociální síti.

„Motivace udělat ho v tomhle znění byla dvojí. Za prvé jsme postrádali v poslední době v týmu bojovnost. A k té jsme choreem také vyzývali. K ničemu jinému. Pokud víme, zobrazený zákrok byl ohodnocen žlutou kartou a sparťan z něj vyšel bez zranění. Je tedy nesmysl, že bychom nabádali ke zranění kohokoliv. Chceme jen vidět bojovnost. A fotbal bolí, obzvlášť když se hraje o hodně, tak to prostě je," vysvětlili fanoušci Liberce, který před zápasem se Slavií čekal již šest soutěžních utkání na výhru a naposledy v Boleslavi vyhořel 0:4.

„Druhá, a asi i důležitější motivace byla, že po zmíněném zákroku po zápase s ACS, se na Ivana spustil neskutečný shitstorm. Kdyby mu bylo nadáváno jen za ten (žlutej) zákrok, bylo by to v pořádku. Ale Ivan to na sociálních sítích schytával zejména kvůli svému etnickému původu, a to je pro nás naprosto nepřijatelné," řekli a objasnění uzavřeli slovy: „Fotbal není hra pro panenky. Ve fotbale ale na druhou stranu není místo pro rasismus, xenofobii a podporu genocidy. Tečka. Přeberte si to, jak chcete."

Kontroverzním choreem se však bude v tomto týdnu zabývat i klub. „S našimi aktivními fanoušky jsme v pravidelném kontaktu a určitě s nimi budeme probírat i tuto choreografii a její vyznění. Obecně můžu říct, že si vážíme podpory všech fanoušků, ale také bychom jako klub chtěli, aby všechny jejich aktivity vedly spíš k pozitivní motivaci našich hráčů," poznamenal tiskový mluvčí Liberce Tomáš Čarnogurský.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Supras Core (@supras.core)

I proti Slavii vyběhl Varfolomejev slavící tento týden 19. narozeniny až v závěru utkání, a právě střet s ním neunesl hostující Olayinka a po zkratu se nechal vyloučit. Ostrým zákrokem se talent z Ukrajiny prezentoval i v 93. minutě, kdy trefil Davida Juráska, rozhodčím Zelinkou zůstal nepotrestán. Liberec stejně jako se Spartou i s týmem z Edenu vyrovnal v nastaveném čase na 2:2.

Reklama