Hlavní obsah

Chytání s helmou? Hlava jako v sušičce! vzpomíná Big Pete

Praha

Helma jako poznávací znak elitních českých fotbalových brankářů? Po Petru Čechovi ji kvůli zranění ze zápasu s Rangers nosí už i Ondřej Kolář, navíc aktuálně ještě i s ochrannou maskou na obličeji. Jak si na její nošení zvykal Big Pete? Poslechnout si můžete v úryvku z rozhovoru, který legendární gólman před derby pražských S poskytl O2 TV Sport. Mimo jiné také posuzuje šance trenéra Jindřicha Trpišovského na angažmá v Anglii.

Petr Čech o helmě Ondřeje KolářeVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Zranění hlavy jsou prokletím gólmanů. Po Čechovi stihlo i Koláře. Slávista se mezi tyče rovněž vrátil s helmou, navrch ještě s maskou.

„Jde hlavně o zvyk. Přístup po takovém zranění je individuální. Někdo může mít větší obavy, někdo ne. Je to také o zkušenosti v tréninku, o sebedůvěře. Každopádně hráč musí věřit, že je stoprocentně v pořádku a připraven, pokud se rozhodne nastoupit," líčí Petr Čech.

Není nic příjemného mít masku, ale během zápasu jsem to nevnímal, říká Ondřej KolářVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Své začátky s ochranným vybavením si dodnes živě vybavuje.

Jak tipuje Petr Čech výsledek derby pražských S?Video: O2 TV Sport

„Pro Ondřeje je výhoda, že teď na stadionech nejsou fanoušci. Pro mě byl v obrovské atmosféře s 45 tisíci diváků největší rozdíl ve vnímání hluku. Přišlo mi, že mám hlavu v sušičce. Vnímání s helmou bylo trochu jiné a omezovalo mě první dva zápasy, než jsem si na jiné vnímání hluku zvykl. Pak už problém nebyl," vzpomíná bývalý skvělý brankář Chelsea či Arsenalu.

Během baráže na EURO 2012 s Černou Horou kvůli zlomenému nosu přidal také masku, stejně jako Kolář.

„Rozhodující je, jak je která maska udělaná," říká Čech.

Trpišovský je Klopp!

Svou kariéru zakončil v Arsenalu, na jehož půdě Slavia ve čtvrtek uhrála skvělý výsledek 1:1 ve čtvrtfinále Evropské ligy.

Trenér sešívaných podle něj roste pro zahraniční angažmá.

Petr Čech o renomé Jindřicha Trpišovského v AngliiVideo: O2 TV Sport

„Angličtí komentátoři při zápase opět přirovnávali Jindřicha Trpišovského k Jürgenu Kloppovi. Slavia pod ním umí hrát presink, vydrží, co se týče intenzity. To je klíčem v evropských pohárech, když chcete hrát s anglickým týmem, musí být tým fyzicky dobře připravený a hrát ve vysoké intenzitě," poukazuje Čech.

Trpišovského si člen vedení Chelsea dokonce dokáže představit i v Premier League.

„Dveře jsou pro naše trenéry otevřené. Důležité je, aby člověk neměl jazykovou bariéru. Je důležitá komunikace s hráči, aby dokázal tým stmelit a předal jim svou filozofii," přemítá Čechíno.

Podle Jindřicha Trpišovského měl zápas dva hrdiny. Superlativy si zaslouží duo Kolář, HolešVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„I v historii jsme měli trenéry evropských parametrů, jako byl pan Brückner, nebo Pavel Vrba. Také měl zahraniční angažmá, ale myslím, že se svým stylem by se prosadil i v jiných ligách než těch, do kterých šel. V případě, že tu Jindřich Trpišovský dostane šanci, věřím, že bude úspěšný," vzkazuje z Londýna.

A jak tipuje výsledek derby? „Myslím, že by mohlo skončit 2:2. Ale jako sparťan řeknu radši 2:1 pro Spartu," usmívá se Čech.

Ženský tandem má premiéru
Další zajímavé postřehy Petra Čecha nabídne před nedělním derby studio Petra Svěceného, které na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal startuje v 17:45. V roli hostů se objeví trenér Luboš Kozel nebo legendární kanonýr Horst Siegl. U přímého přenosu si každý divák O2 TV bude moci zvolit mezi tradičním mužským komentářem, který obstará Tomáš Radotínský a Milan Štěrba, anebo novinkou, kdy pražským derby bude provázet ženský tandem ve složení Klára Janáčková a Kristýna Schicková.

Reklama