Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Následujme Francii, zredukujme první ligu! Dvaatřicet profiklubů na Česko je moc

Praha
Aktualizováno

V novém glosáři pro Sport.cz se trenér Josef Csaplár vyjadřuje ke změně ve francouzském fotbalu. Od sezony 2023/2024 bude zredukován počet účastníků Ligue 1. Podle něj nazrál čas, aby se snížil počet klubů i v české lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Ivan Schranz ze Slavie, Ondřej Čelůstka ze Sparty a Tomáš Holeš ze Slavie během derby.

Článek

„Zástupci francouzské ligy před pár dny oznámili, že se za dva roky sníží počet účastníků Ligue 1 o dva. V souvislosti s tímto krokem, a po zhlédnutí posledního kola české ligy, si myslím, že je toto téma i pro nás. Musím konstatovat, že dvaatřicet profesionálních klubů na Českou republiku je neúměrně moc. Zcela jednoznačně musíme jejich počet zredukovat.

O kolik? Nechci střílet nyní číslo, mělo by toto projít diskuzí. Zároveň je ale třeba udržet počet utkání na pětatřiceti. Jestli bude model takový nebo makový, je také otázka diskuze. Můj názor je, aby druhá liga byla rozdělena na českou a moravskou skupinu. Zvýší se atraktivita, sníží se náklady klubů na cestování.

Je důležité udržet status profesionálních klubů jen pro ty, které si to opravdu mnohou dovolit. Co si budeme povídat, drtivá většina klubů přežívá. Jejich závislost na penězích daňových poplatníků (Národní sportovní agentura, kraje, města) narůstá. Můžeme se bavit o dopadech covidu, ale já se budu bavit o atraktivitě první ligy.

Nízká návštěvnost

Tento produkt zajímá čím dál méně lidí. Návštěvnost posledního kola budiž dokladem. V Teplicích přišlo lehce nad tři tisíce lidí, ve Zlíně, Jablonci, Olomouci a v Mladé Boleslav necelé tři tisíce. Fandíme si, že přišlo třináct tisíc diváků na Slavii s Libercem, v milionovém městě? Nemělo by být náhodou vyprodáno?

Můžete mě považovat za otravu, který říká i nehezké věci. Pokud ale nezměníme způsob myšlení, majitelé klubů nepojmou fotbal jako byznys, neobsadí klíčové pozice odborníky, bude hůř. A to rychlým tempem.

Jestli si někdo myslí, že mi dělá radost, že šestnáct let tvrdím, že bude hůř, a ono bohužel hůř a hůř je, tak to rozhodně není! Bavím se o sportu, u kterého jsem strávil celý život, který miluju. Jenže tohle, co se tady děje, nemá s moderním fotbalem společného vůbec nic. Například v zápase Teplic s Plzní bylo třiačtyřicet faulů, sedm žlutých karet. Troufá si někdo tohle nazvat fotbalem? Kdybych měl v kádru dřevorubce, tolik faulů se prostě nestane.

Lidé se mi smějí, a klidně se mi můžou smát dál. Ale já jen nazývám věci pravými jmény. Jisté je, že v případě českého fotbalu je už po dvanácté, teď budeme jenom hasit. Je však třeba co nejrychleji. Jinak se nedivme tomu, že bude přibývat lidí s různými fintami, kteří se budou snažit lobováním získávat finanční prostředky daňových poplatníků pro své kluby."

Josef Csaplár (58) je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Na kolik účastníků by podle vás měla být redukována česká první liga?
Na 14 týmů
19,3 %
Na 12 týmů
62 %
Na 10 týmů
6,9 %
Zůstal bych u 16
10 %
Spíše bych ji ještě rozšířil
1,8 %
Celkem hlasovalo 4300 čtenářů.

Reklama

Související témata: