Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Nazrála doba, aby nás komise rozhodčích opravdu přesvědčila, že si zaslouží důvěru!

Praha

V dnešním glosáři pro Sport.cz se trenér Josef Csaplár tentokrát zaměřil na hrubé chyby rozhodčích, které se u některých arbitrů opakují. A znovu se vyjádřil k výkonu sparťana Hložka, který se mu proti Jablonci líbil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Tomáš Klíma během utkání Slavia Praha - Baník Ostrava.

Článek

„Dnes bych rád otevřel otázku rozhodčích. V jednom z předchozích glosářů jsem uvedl, že jsem s nimi nikdy neměl problém, neřešil jsem je. Po zhlédnutí utkání Olomouce s Ostravou si myslím, že nazrála doba k tomu, aby nás komise rozhodčích opravdu přesvědčila, že si zaslouží důvěru.

Viděl jsem totiž zářez Sigmy. Nechápu, že rozhodčí Klíma neudělil druhou žlutou kartu hostujícímu hráči, který udělal chybu na půlce a stáhl jednoho z hráčů Olomouce. Aby potom přišlo vyloučení olomouckého Zifčáka, které považuju za směšné.

Média i komise rozhodčích napíší: Byla to chyba rozhodčího. Já tomu říkám zásadní ovlivnění zápasu. Jde o slovíčkaření, nicméně je v tom rozdíl. Proč se o komisi rozhodčích bavím? Vnímám sudího Klímu a hned se mi vybaví dvě zvláštní penalty v duelu Jablonce s Bohemians...

Ano, sudí můžou dělat chyby. Ale ne zásadně ovlivnit utkání. A pokud se v tom objevují titíž arbitři a je to ve prospěch těch samých klubů, k zamyšlení to je. Divím se, že ještě nikdo nevypracoval tabulku chyb sudích, kteří zásadně ovlivnili zápasy. Které týmy tím nejvíce profitují a které jsou nejvíc biti. Tipnu si, že by byla sledovanější víc než tabulka klasická.

Když už jsem zmínil Olomouc, byla poškozena i předtím na Spartě, nevyloučením domácího Štetiny. To samé teď s Ostravou. Nebo Slovácko. Na Slavii mu sudí nepřiřkli penaltu za ruku Bořila (i když tady to měl hlavní rozhodčí těžké), domácí obránce měl být navíc vyloučen. V Jablonci proti němu byla navíc vymyšlená penalta.

Ještě se zmíním krátce o sparťanském útočníkovi Adamu Hložkovi. Sleduju ho bedlivě, zajímá mě, jestli dokáže svůj talent naplno zúročit. Proti Jablonci byl ohromně aktivní, jeho výkon byl pro mě hodně zajímavý. Ale chci mu říct. Adame, před lety jsem byl na stáži v Bayernu Mnichov, měl jsem možnost natáčet přímo na tréninkovém hřišti. Vedl ho kouč Trapattoni, v týmu byli například Lothar Matthäus nebo Jürgen Klinsmann.

A také Alexander Zickler. Střílel jako ty. Vždycky chtěl dát ránu. Klinsmann na něj tehdy křičel: Alibischuss! Když jsi v šestnáctce, nesoustřeď se na ránu, ale na to, abys trefil bránu. Prostě chtěj dát gól. Inspirací ti může být vítězná branka útočníka United Lingarda proti West Hamu."

Josef Csaplár (58) je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past“. Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: