Hlavní obsah

Další div Tisíce a jedné noci. Věčný smolař konečně debutoval za Spartu

Praha

Tisíc a jedna noc je středověká arabská anonymní sbírka lidových pohádek, bajek, anekdot a dalších příběhů. Obránce Filip Panák (25) zatím psal velkou fotbalovou tragédii naplněnou třemi operacemi. Může však doufat, že ji přece jen zakončí šťastným pohádkovým koncem. Po tisíci a jednom dnu totiž opět zasáhl do mistrovského duelu a debutoval za Spartu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Panák ze Sparty Praha během přípravného utkání s Duklou Praha.

Článek

Symbolické střídání. Až v poslední minutě nastaveného času ligového duelu s Olomoucí (3:2) vyběhl na trávník místo Jakuba Peška. Pro Filipa Panáka však bylo obrovskou odměnou.

V lize si naposledy zahrál za Karvinou 27. října 2018 proti Olomouci (2:3). Až teď, 24. července 2021, se na mistrovskou scénu vrátil.

„Za mě je hráčem zápasu Filda Panák. Je neuvěřitelné, čím si prošel. Byl to můj velký sen, aby si mohl zahrát. Jsem moc rád, že se to povedlo," zdůraznil hned po utkání záložník Ladislav Krejčí mladší, komu by předal svou cenu pro hráče zápasu.

Veškeré problémy Panákovi způsobilo prokleté koleno. Přestoupil do Sparty z Karviné v únoru 2019 s pověstí nadějného univerzála, který by mohl pomoci vyléčit dlouhodobý letenský problém se stopery.

První operaci už měl za sebou, jenže pak nastaly velké komplikace. Další dvě velké operace, další lékařské zákroky a nekonečné rekonvalescence. Párkrát už chtěl naskočit do přípravy, pokaždé však musel začínat znovu.

Dočkal mu dal hlas

Až v posledních měsících mu svitla naděje, koleno konečně drží. Mohl tak se Spartou absolvovat letní soustředění v Rakousku, naskakovat do přípravných zápasů.

Kapitán týmu Bořek Dočkal v minulosti volil Panáka ve vnitroklubové anketě hráčem sezony, aby smolaře podpořil. Teď záložník doufá, že příště už Panáka ocení jen za jeho výkony na hřišti.

„Filip si prošel složitým obdobím. Jsem za něj šťastný. Dost možná i sám pochyboval, jestli se někdy dostane zpátky na tuhle úroveň. Je to hodný a čistý kluk, který toho obětoval strašně moc. Všichni mu přejeme, aby si za Spartu zahrál i v soutěžním utkání," avizoval Dočkal těsně před startem sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filipa Havelku ze Sparty (vlevo) zastavuje karvinský Filip Panák.

„Filip je zdravotně zcela v pořádku, trénuje naplno. Beru ho jako plnohodnotného člena mužstva," přidával se trenér Pavel Vrba a vzal ho také do Vídně k pohárovému duelu s Rapidem.

Duelem proti Sigmě se Panákova kariéra přerušila, utkáním s Olomoucí na ni zase navázal. Jeho Tisíc a jeden den bez fotbalu skončil...

Reklama

Související témata: