Hlavní obsah

Další krok k novému stadionu. Sparta se oficiálně přihlásila do soutěže o využití Strahova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dění kolem využití areálu na Strahově se dál hýbe. Generální ředitel fotbalové Sparty Tomáš Křivda na sociálních sítích potvrdil, že klub se přihlásil do mezinárodní soutěže Fotbalové asociace ČR (FAČR), a dál tak sní o tom, že na místě Stadionu Evžena Rošického, jenž je v havarijním stavu, vybuduje v budoucnu zcela novou arénu.

Foto: sparta.cz

Vstupní průčelí zrekonstruovaného tréninkového centra Sparty na Strahově.

Článek

Na Stadionu Evžena Rošického ještě v roce 2022 trénovala česká reprezentace či jiné týmy, od loňska už není využíván. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu nadále hradí FAČR.

Asociace v únoru vypsala soutěž v návaznosti na červnové rozhodnutí valné hromady, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu v podobě výstavby tréninkového centra nebo stadionu. Ve vyhlášené soutěži je variantou i realizace projektu na jiném místě v Praze a okolí současně se směnou strahovského pozemku. Uzávěrka přihlášek je právě v pondělí 8. dubna.

„Ve 13:35 jsem podal nabídku do soutěže o nejvýhodnější návrh řešení rozvoje lokality stadionu E. Rošického, který vyhlásila FAČR. Věřím, že členové výkonného výboru asociace i delegáti valné hromady asociace posoudí naši nabídku jako nejvýhodnější pro český fotbal,“ napsal Křivda na sociální síti X a připojil fotografii obálky s přihláškou do soutěže.

Výkonný výbor FAČR v červnu zahájil jednání se Spartou, která nabídla na své náklady výstavbu nového stadionu, na němž by kromě klubu hrála i reprezentace. Podle tehdejších odhadů bývalého generálního ředitele Letenských Františka Čupra by postavení arény stálo asi čtyři miliardy korun. Zájem Letenských potvrdil v únoru i předseda FAČR Petr Fousek, o vítězi nicméně rozhodne tendr. Hlavním kritériem je výše nabízené ceny.

Asociace stanovila minimální požadavky pro výstavbu tréninkového centra i stadionu, zájemce je ale může i překročit. Nová aréna musí mít kapacitu nejméně 30 tisíc diváků a splňovat kritéria UEFA pro stadiony druhé nejvyšší kategorie 4. FAČR je kvůli projektu v kontaktu i s pražským magistrátem ohledně dopravní infrastruktury.

Vítěz bude mít devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie, následně pět let na přípravu a vyřízení veškerých náležitostí a dalších pět let na samotnou stavbu. Hotovo by mělo být nejpozději v roce 2035. V dalších 30 letech bude majitel stavby na pozemku v nájmu a kromě dalších podmínek musí na stadionu umožnit fotbalové asociaci hrát reprezentační zápasy. Poté připadne i pozemek majiteli stavby a ten se stane kompletním vlastníkem.

Reklama

Související témata:
Tomáš Křivda (podnikatel)