Hlavní obsah

Deset nových trenérů na lavičkách prvoligových týmů

PRAHA

Hned deset nových fotbalových trenérů bude v nadcházející sezóně k vidění na lavičkách prvoligových týmů. Velkou posilu na trenérském postu zaznamenali na Letné, kde se kormidla ujal bývalý kouč hráčů české reprezentace do jedenadvaceti let a mistr ligy s Libercem z roku 2006 Vítězslav Lavička. Naopak ze Sparty do Teplic zamířil na pozici hlavního trenéra Jiří Plíšek, který na Letné pracoval jako sportovní manažer.

Článek

Jen šestice prvoligových klubů nezaznamenala změnu na postu lodivoda. Hlavního kouče neměnila mistrovská Slavia, zkušení trenéři zůstali také na lavičkách Baníku Ostrava, Brna, Liberce, Žižkova a Jablonce. Mezi nimi je také kouč Petr Uličný, jenž se s brněnským vedením dohodl na prodloužení jednoleté smlouvu, kterou podepsal loni v létě.

„Jsem přesvědčen, že jsme schopni se i v nastávající sezóně pohybovat hodně vysoko. Mým osobním přáním je, abychom znovu překonali padesátibodovou hranici,“ řekl pro deník Právo Uličný, jenž s klubem z moravské metropole skončil v loňské sezóně na čtvrtém místě, když společně s Baníkem Ostrava dosáhl na pětapadesát bodů.

S Mladou Boleslaví se na smlouvě na neurčito dohodl Pavel Hapal, jenž v minulém ročníku dovedl slovenskou Nitru na třetí příčku, což je nejlepší umístění klubu od samostatnosti tamní ligy. Se slovenským prostředím má čerstvou zkušenost také nový kouč fotbalistů Zlína Josef Mazura, který byl začátkem května odvolán ze Spartaku Trnava.

Čtyři trenéři bez prvoligových zkušeností

Zajímavou akvizicí na trenérském postu mají v Příbrami, kde vede hráče Ital Massimo Morales, jenž je spolu s žižkovským Slovákem Stanislavem Grigou jediným cizincem mezi šestnácti trenéry Gambrinus ligy. Italský stratég, který působil jako asistent trenéra Trapattoniho v AC Milán, se domluvil na prodloužení smlouvy s vedením Příbrami i po postupu do první ligy.

„Masssimo Morales je hlavně přirozený vůdce, který nám na jaře chyběl. Když šest kol před koncem druhé ligy k mužstvu přišel, všechno se rázem změnilo, neboť hráči z něho měli a mají ohromný respekt. Co řekne, je víc než zákon. I to sehrálo moc důležitou roli v tom, že jsme se po roce do nejvyšší soutěže vrátili,“ řekl pro Sport.cz na adresu italského kormidelníka příbramský boss Jaroslav Starka.

Poté, co vedl kladenské hráče v minulé sezóně Jaroslav Šilhavý, jenž je novým koučem Viktorie Plzeň, upsal se středočeskému klubu Martin Hřídel. Ten už v Kladně působil i jako hráč, když za něj odehrál 193 zápasů a vstřelil 56 branek. "Moc se těším, nad kladenskou nabídkou jsem vůbec neváhal,“ řekl po svém zvolení na klubovém webu Hřídel. Ten je vedle Jana Kmocha, nového trenéra Českých Budějovic, Zdeňka Psotky z Olomouce a Moralese z Příbrami jedním z čtveřice trenérů bez zkušeností z první ligy.

Reklama

Související témata: