Hlavní obsah

Drsná Sparta. Kweuke nachystal čtyři góly, za odměnu však mazal makat na vedlejší hřiště

Praha

Přetlak útočníků zatím fotbalovou Spartu nedusí. Naopak, díky pestré nabídce ofenzivních dravců nakonec rozstřílela Slovácko 4:0. A to se pro ni jarní ligová premiéra přitom dlouho vyvíjela všelijak a hosté měli několik vyložených šancí. „Máme radost, že je z čeho vybírat. Jaro je teprve na začátku a náročné zápasy přijdou v rychlém sledu,“ konstatoval kouč Vítězslav Lavička tři dny po heroické pohárové odvetě na Chelsea.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťanský útočník Leo Kweuke.

Článek
Fotogalerie

Nachystal všechny čtyři góly, dočkal se však svérázné odměny. Místo oslavného juchání se Léonard Kweuke navlékl do tréninkové soupravy a na setmělé Letné odklusal na vedlejší hřiště. Tam zamířili hráči, kteří se proti Slovácku buď nedostali na hřiště, nebo přišli na trávník až ke konci zápasu. A protože kamerunský obr střídal Přikryla v 63. minutě, dostal rozcvičkový nášup také.

I tento paradoxní výjev ilustruje úpornost, s jakou se renomovaní útočníci musejí na startu jara rvát o místo ve sparťanské sestavě. Do základu se zatím vejdou Lafata, dvojnásobný král ligových střelců, a Kadlec, autor dvou gólů nedělního večera. Na ně se tlačí Kweuke a Bednář, který po dvaceti vteřinách na hřišti hned zaznamenal svoji první ligovou trefu v rudém dresu.

Albánský reprezentant Balaj si sice na podzim zdatně vedl i v Evropské lize, momentálně se však nevejde ani na lavičku. O víkendu se trefil v přípravě za rezervní tým do sítě Varnsdorfu.

Kamerunec rozvrátil utahanou obranu

„Zlomili jsme utkání až dvacet minut před koncem první brankou. Hodně k tomu přispělo nasazení čerstvé útočné síly," vyzdvihl Kweukeho přínos trenér Vítězslav Lavička. „Bylo důležité, že jsme mohli poslat na hřiště právě takového hráče, což se ukázalo ihned po jeho příchodu. Leo měl velký vliv na unavenou obranu soupeře."

Čtyři góly za čtrnáct minut daly rychle zapomenout na více než hodinu dlouhé trápení a několik šancí slováckého exsparťana Doška.

Pochvala pro všechny čtyři útočníky

„Vašek Kadlec vstřelil dva důležité góly a pracoval zodpovědně, stejně tak i David Lafata. Leo se prezentoval opravdu výbornou prací pro mužstvo a Roman Bednář se uvedl před domácím publikem svým premiérovým gólem po pár vteřinách," chválil Lavička své útočníky.

Pro Kweukeho přitom není jednoduché zvykat si na roli náhradníka. „My náhradníky nemáme... Leo samozřejmě není spokojený, chtěl by být na hřišti jako každý jiný hráč. Jeho přístup je však dál naprosto skvělý. V tréninku pracuje výborně, většinu cvičení dělá s Davidem Lafatou a i to o něčem vypovídá. Je přející a vytváří dobrou atmosféru. Pak to může vyústit v to, že přijde na hřiště až v průběhu zápasu a vytvoří šance pro své spoluhráče," usmíval se kouč.

Rýsuje se velká přestřelka

Fanoušci se každopádně mohou na jaře těšit na střelecké manévry. Již tak produktivní Plzeň si z Jihlavy pořídila Tecla, Sparta odpověděla nákupem Lafaty z Jablonce a po krátké zkoušce nabídla smlouvu také protřelému legionáři Bednářovi. Kanonýři na obou stranách teď mohou rozhodnout očekávanou bitvu o mistrovský titul.

„Zápasy se rozhodují v šestnáctce. Pokud tam máte náležitou sílu, je předpoklad, že můžete být úspěšní," culil se Lavička.

Nechce však srovnávat, zda má lepší útočníky Plzeň, nebo Sparta. „To je spekulace. Až jaro odpoví," hází sparťanský trenér rukavici Viktorii již pro její pondělní dohrávku v Brně.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama