Hlavní obsah

FAČR jmenovala Platila bezpečnostním expertem a chystá ombudsmana

Praha

Fotbalová asociace ČR angažovala bývalého ředitele pražské Slavie Miroslava Platila do nové funkce bezpečnostního experta. Ligové shromáždění ho ve středu pověřilo, aby pracoval na jednotných opatřeních pro vstup na stadióny a na vytvoření databáze problémových fanoušků. Rovněž se chystá funkce ombudsmana pro fanoušky, o jejím obsazení ještě není rozhodnuto.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Bezpečnostním manažerem FAČR zůstává Martin Synecký, Platil by mu však měl ulehčit práci s vytvářením bezpečnostních opatření pro ligové kluby. "Záběr pana Syneckého je daleko širší. Stará se i o sázky a reprezentaci. Proto byl vyčleněn na plný pracovní úvazek jeden člověk, který bude mít na starosti jen koordinaci všech jednotlivých kroků směřujících ke kultivaci prostředí na stadiónech," řekl místopředseda FAČR za ligu Dušan Svoboda.

Hlavní Platilovou činností bude připravit projekt jednotné databáze problémových fanoušků a systém, jak jim zabránit ve vstupu na stadióny. "Je třeba, aby tuto databázi měly k dispozici všechny ligové kluby. S tím samozřejmě budou souviset i technická opatření, ale už jen vznik takové databáze hodně pomůže. Očekávám, že v horizontu dvou tří měsíců přijde pan Platil s konkrétním návrhem," řekl Svoboda.

Platil bude mít na starost také plánované zavedení funkce ombudsmana, tedy ochránce práv fanoušků, na kterého se fotbaloví příznivci budou moci obracet s žádostmi a problémy.

"Například mu hlásit neadekvátní zásahy bezpečnostní služby nebo problémy při vstupu na stadióny a podobně. Chceme ukázat, že si slušných fanoušků vážíme a že s nimi chceme komunikovat," prohlásil Svoboda. "Budu chtít, aby byl v přímém kontaktu s fanoušky a abychom znali problémy slušných fanoušků," dodal.

Chystá se jednotný návštěvní řád pro všechny kluby

Právě nedostatečná komunikace byla jednou z věcí, kterou fanoušci vyčítali předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi při společných květnových schůzkách. I proto mimo jiné na jaře přerušovali zápasy vulgárním skandováním, protože tak měli možnost veřejně hájit svá práva.

Funkce ombudsmana na FAČR již existovala v letech 2010 až 2012, kdy byla zanesena ve stanovách, ale nikdy nezahájila činnost. Proto ji valná hromada po dvou letech zrušila. Tehdy mělo jít o osobu nezávislou na fotbalovém hnutí, která bude hájit práva a fair play v celém fotbalu a spolupracovat v boji proti korupci. Tentokrát bude mít ombudsman na starosti jen fanoušky.

Vedení ligy rovněž chystá pro všechny kluby jednotný návštěvní řád, aby nedocházelo na jednotlivých stadiónech k výjimkám. "Dosud měl každý klub jiný řád. Problémoví fanoušci se v tom orientovali, uměli se v tom pohybovat a využívali skulin v řádech. Teď už by to tak být nemělo," řekl Svoboda.

Nový řád zároveň klubům umožní reagovat adekvátně na nežádoucí chování fanoušků. "Kluby budou moci fandy postihovat za porušení návštěvního řádu a ne jen čekat, až policie někoho odstíhá a obviní a podobně. Budou to jasně nastavené obchodní podmínky mezi stadiónem a návštěvníkem," dodal Svoboda.

Reklama