Hlavní obsah

Fotbalisté budou moci anonymně ohlásit pokus o korupci

Praha

Česká asociace fotbalových hráčů uzavřela dohodu s Mezinárodním centrem pro bezpečnost sportu (ICSS) a zapojí se do programu, který by měl fotbalisty chránit před organizovaným zločinem a ovlivňováním zápasů. Hráči budou mít mimo jiné možnost pokus o korupci anonymně ohlásit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Haindlová během Valné hromady FAČR.

Článek

"ICSS je jedním z předních světových odborníků na bezpečnost a prevenci korupce a toto nové partnerství je významným okamžikem pro ČAFH a český fotbal," uvedla předsedkyně ČAFH Markéta Haindlová. "Jsem přesvědčena, že tato jedinečná spolupráce významně přispěje k ochraně integrity a transparentnosti českého fotbalu," dodala.

Jedním z impulzů k uzavření dohody prý byla nedávná událost v druholigovém Mostě, kde vedení klubu podezíralo hráče, že schválně vypustili utkání a požadovalo po nich, aby podstoupili test na detektoru lži. Vybraní hráči to udělali a detektor podezření nepotvrdil.

"Na základě této skutečnosti ČAFH oslovila ICSS, aby se stala nezávislým poradcem v oblasti bezpečnosti a získala přístup k informacím, které byly do té doby ČAFH nepřístupné z důvodu jiných opatření v českém fotbale," uvedla Haindlová.

ICSS je nezávislá a nezisková organizace usilující o ochranu sportu a sbírá informace o bezpečnosti sportu, ovlivňování zápasů a nelegálních sázkách. Spolupracuje s mezinárodními sportovními a vládními organizacemi i policejními orgány.

"Kluby, ligy a asociace musí vyvíjet větší aktivitu k prosazování integrity ve sportu a správných struktur, tak aby byla zajištěna prevence a ochrana jejich členů před pokušeními, která nabízí organizovaný zločin," řekl výkonný ředitel ICSS Chris Eaton. "S ohledem na úzkou spolupráci profesionálních hráčů, klubů a ČAFH jsme přesvědčeni, že tato dohoda posílí antikorupční opatření v českém fotbale," uvedl.

Reklama

Související témata: