Hlavní obsah

Fotbalisté mají konečně svou asociaci, která se postaví i za lepiče plakátů

PRAHA

Jedna fotbalová ostuda je u konce. Česká republika patřila spolu se Slovenskem a Bulharskem ke třem posledním zemím v Evropě (!), kde ještě nefungovala hráčská asociace. Dluh je napraven, zkušený internacionál Karel Poborský se postavil do čela nově vzniklé České asociace fotbalových hráčů (ČAFH), jež bude poskytovat servis fotbalistům první a druhé ligy, hájit jejich zájmy při jednání s kluby, svazem a dalšími organizacemi.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Karel Poborský (vpravo) se postavil do čela asociace fotbalistů.

Článek

Češi patřili k černým ovcím fotbalové Evropy. Naštěstí už nepatří, nově vzniklá Česká asociace fotbalových hráčů (ČAFH) je posunula k civilizovaným zemím na tomto poli...

„Neexistenci asociace nám dlouhodobě vytýkala také FIFA, podle jejíchž řádů ji členové mají mít. Bylo hodně smutné, že jsme v Evropě zůstali mezi posledními třemi zeměmi, kde asociace ještě nefungovala,“ poukázal Karel Poborský, předseda ČAFH.

Český rekordman v počtu mezistátních zápasů působil v Anglii, Portugalsku a Itálii, kde je hráčská asociace zcela běžnou institucí. „Nejdál jsou v Anglii, kde se o hráče starají dokonale. Když jsem z ostrovů odcházel, kontaktovali mě, zda chci důchod, který mi za zápasy odehrané v Anglii přísluší, vyplatit hned, nebo až po skončení kariéry. Byl jsem mile překvapený a do měsíce mi peníze dorazily,“ líčí Poborský.

K něčemu podobnému by se chtěl dopracovat i doma, ale to je ještě hudba daleké budoucnosti. „U nás jsou problémy s normálními důchody, natož s fotbalovými... Především chceme sjednotit přes 1700 profesionálních fotbalistů, což je velká masa. Jde o pomocnou ruku. Nezakládáme to proto, abychom s někým bojovali, ale abychom šli jednou cestou a fotbal posouvali někam dál,“ avizuje Poborský.

Projekt zaštítil čestný ambasador Pavel Nedvěd.foto: Reuters/Alessandro Garofalo

Ministr hledá zdroje z evropských fondů

Projekt podpořil také Josef Dobeš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy. „Jsem rád, když přejímáme věci, které na západě běžně fungují. Budeme se snažit projekt podpořit i ze státních či fondových peněz, o čemž budu jednat s předsedou fotbalového svazu Ivanem Haškem. Hlavně se mi líbí charitativní prvek,“ kvituje ministr Dobeš.

Výrazným impulsem k založení asociace byla také jarní krize Slavie. „Samozřejmě. Je odstrašující, když hráči takového klubu musejí chodit po ulicích a vylepovat plakáty, aby se uživili... V takových případech bychom chtěli zajistit jakési životní minimum,“ plánuje Poborský.

„Iniciativa vzešla od samotných hráčů, kteří se na nás se svými problémy stále častěji obraceli,“ připomíná Markéta Haindlová, místopředsedkyně asociace a zároveň předsedkyně odvolací a revizní komise ČMFS.

Komunikaci s hráči bude mít na starosti manažer Horst Siegl.foto: Právo/Petr Horník

Nedvěd ambasadorem, Siegl manažerem

Čestným ambasadorem ČAFH je Pavel Nedvěd, ve výkonném výboru působí Vladimír Šmicer či Pavel Horváth. Manažerem pro komunikaci s hráči se stal Horst Siegl. „Myslím, že mě bude tato práce naplňovat. Pokusy o založení asociace byly ještě v době, kdy jsem hrál. Nikdy však nedošly tak daleko jako teď,“ říká Siegl, který tak odkládá pokračování své trenérské kariéry.

„Stali jsme se zároveň členem mezinárodní unie profesionálních hráčů FIFPro, která nás pozvala na kongres. Přes Pavla Nedvěda nás hned kontaktovali italští partneři, máme podporu i z EU. Věřím, že to máme dobře rozjeté,“ libuje si Poborský.

Členství v asociaci nebude pro profesionální hráče povinné, symbolický členský příspěvek na jeden rok bude tisíc korun. ČAFH bude mít i svou disciplinárku a v případě, že by některý z hráčů poškozoval její zájmy, může být z asociace vyloučen.

Reklama