Hlavní obsah

Fotbalisté získají větší jistoty, od dubna budou platit nové profesionální smlouvy

Praha

Již příští měsíc vejdou v českém fotbale v platnost nové profesionální hráčské smlouvy, které nedávno posvětila FAČR a zástupci klubů. Hráčská asociace se v posledních týdnech vydala do jednotlivých klubů připravit hráče na změnu a informovat o změnách, které z kontraktů plynou.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Aleš Škerle z Bohenmians Praha 1905 a příbramský brankář Marek Boháč.

Článek

Od 1. dubna 2015 se už českým profesionálním fotbalistům nestane, že by klub mohl prodloužit smlouvu bez jejich souhlasu, že by jim dlouhodobě nevyplácel odměny, aniž by se mohli účinně bránit, nebo že by byli sankcionováni podle disciplinárního řádu, který nikdy neviděli. Díky novým podmínkám získají práva a jistoty, která jim pomohou k lepšímu postavení ve vztahu ke klubům.

Zástupci České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) v uplynulých týdnech navštívili hráčské kabiny v Bohemians Praha 1905, Hradci Králové nebo Ustí nad Labem, aby fotbalistům prezentovali změny, které v dubnu v souvislosti s povoláním fotbalisty nastanou.

"Hráče nové smlouvy zajímají. V zimě proběhla ve většině klubů náročná přípravu a neměli čas shánět si informace. Právě od toho jsme tu my, hráčská asociace. Je dobře, že hráčům vychází vstříc i samotné kluby, které nám umožňují potkat se s nimi v kabině. Je samozřejmě lepší, když o takhle důležitých věcech můžete mluvit se všemi na jednom místě, tam kde se cítí jako doma" říká Dominik Rodinger, sportovní manažer ČAFH.

Někde jsou návštěvy v kabině zakázány

Ne všechny české kluby ovšem pokládají informovanost svých hráčů za důležitou. Některé z nich dokonce výslovně návštěvu ČAFH v kabině zakázaly. "Profesionální přístup klubu k hráči nespočívá jen v přípravě oblečení a kopaček na trénink nebo zápas. Součástí péče o hráče je i jeho informovanost a vzdělávání. Proto mají zahraniční hráčské asociace právo navštívit dvakrát ročně hráče v kabině. Je to naprosto samozřejmá věc," poukazuje předsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

Odmítavě se k oficiální žádosti hráčské asociace postavila Dukla Praha, Mladá Boleslav a Zbrojovka Brno. "Tenhle krok nechápu. K hráčům se informace stejně dostala, jenom individuální cestou. Je škoda, že některé kluby nechtějí svým hráčům dodat maximální servis," diví se Rodinger.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články