Hlavní obsah

GLOSA: Chorý a EURO. Útok na nominaci zahájil solidně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň vyhlásila pro jaro tři cíle: udržet třetí příčku v lize, vyhrát MOL Cup a přejít přes osmifinále Konferenční ligy. Její klíčový útočník Tomáš Chorý má ještě jeden navíc. Velký. Životní. A sice, dostat se do nominace pro mistrovství Evropy. Nakolik je tato varianta, kterou mnozí ještě před půl rokem považovali za sci-fi, nebo je vůbec nenapadla, reálná?

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Slavomír Kubeš

Chorý a EURO. Útok na nominaci zahájil solidně

Článek

Odpověď dají pochopitelně až následující tři měsíce, nicméně Chorý dal v jarní premiéře proti Mladé Boleslavi (1:1) jasně najevo: na EURO chci za každou cenu, půjdu za tím jako buldok. Ta slova jako by mu svítila na čele. Touha po splnění si životního snu z něj čišela v sobotu daleko za střechy Doosan Arény.

Ostatně, v podobném módu jede od listopadové premiéry v národním mužstvu. Do rozhodujícího duelu proti Moldavsku vyběhl v základní sestavě, debut orámoval gólem a asistencí. Ten zápas v nesmlouvavém válečníkovi zažehl ještě větší odhodlání, jiskru, drajv. I sebevědomí.

Nepřibrzdilo ho ani zranění v obličeji, kvůli kterému zmeškal podzimní finiš. V přípravě vstřelil tři góly, trefil se i proti Mladé Boleslavi. U Chorého to však není jen o střílení branek. Ty jsou v jeho případě spíš příjemným bonusem. Jeho zásadním přínosem je obětování se pro tým.

Proti Středočechům vyhrál téměř každý souboj, díky tomu se Viktoria dostávala do nebezpečných situací. Když v 82. minutě s krvavým šrámem na krku střídal, mužstvo rázem ztratilo ofenzivní sílu. Respektive neudrželo míč, soupeř měl zákonitě mnohem vyšší šanci na vyrovnání. Což se nakonec také stalo, byť z náhodného nákopu za obranu.

Chorý patří svým nesmlouvavým herním projevem k hráčům, které soupeři nenávidí. V týmu by ho ale chtěli rozhodně mít. Dost možná o něm uvažuje i nový reprezentační kouč Ivan Hašek.

„Záležet bude, jak se mi povede jaro. Bylo by nádherný se na mistrovství Evropy podívat. Cesta do nominace ale bude trnitá. Můžu ale těžit z toho, že se mi daří a jsem zdravý,“ řekl Chorý v nedávném rozhovoru pro Sport.cz.

Pokud v sobě utlumí démony přehnané tvrdosti a v soubojích nepůjde za hranu, jako se mu to občas stává, původně sci-fi scénář se změní v realitu…

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.