Hlavní obsah

GLOSA: Kuchtův odchod Slavii oslabí a naservíruje šanci mladíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angažmá útočníka Jana Kuchty se Slavii sportovně i ekonomicky vyplatilo. Blonďatý ofenzivní buldok se vrátil do Edenu z Liberce za necelých deset milionů korun. Pokud blížící se dohoda s Lokomotivem Moskva klapne, přiteče do kasy „sešívaných“ v přepočtu více než desetinásobek pořizovací ceny. Kuchtův přínos na hřišti lze jednoduše vyčíslit dvaatřiceti soutěžními brankami, kterými pomohl k zisku titulu, domácího poháru, čtvrtfinále Evropské ligy a také k průběžnému vedení v aktuálním ligovém ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta opouští Slavii, míří do Ruska.

Článek

Forvard, jenž se vypracoval až do role reprezentanta, nebyl svatý. Na veřejnost prosákl především konflikt po zápase s Legií Varšava, který řešil trenér Jindřich Trpišovský „důrazným monologem". Jeho odchod tak může svým způsobem vyvětrat klima v kabině, ovšem z čistě fotbalového hlediska bude mít Slavia problém. Kuchta vyplnil pozici, která ji v předchozím období červenobílé bolela. Našla v něm spolehlivého střelce.

Jak ho nahradit? Sešívaní se v personální nouzi neocitají, ale... Michael Krmenčík umí být produktivní, jenže jeho mise v Edenu je zatím divoká a všelijaká, navíc hostování z Brugg běží jen do konce sezony. Ivan Schranz hlavně na začátku podzimu oslnil, ovšem etabloval se spíš na jiných pozicích než na hrotu. Stanislav Tecl je sice příkladný pracant, ale taky palič šancí.

Kuchtův přesun do ciziny tak otevře zajímavou možnost pro někoho nového. Třeba pro osmnáctiletého nadějného bombarďáka Denise Alijagiče, jenž zářil na podzim ve druholigové Vlašimi. Trpišovský ho vzal na soustředění do Portugalska, kde se může předvést.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Slavie Praha během utkání s Hradcem Králové.

Další adept? Daniel Fila z Mladé Boleslavi. Po devatenáctiletém útočníkovi červenobílí baží, jenže dohoda se Středočechy zatím vázne. V Edenu si musí říct, jestli jsou o něm stoprocentně přesvědčeni a jestli se vyplatí finančně trochu přitlačit, aby ho mohli získat.

Ať už pro Alijagiče, nebo pro Filu, případně pro oba může být současná situace příznivá. Mohli by se s nároky ve Slavii půlroku sžívat, když v ní bude k dispozici ještě Krmenčík. Na novou sezonu, která přinese sešívaným hned v úvodu klíčovou pasáž v podobě předkol v evropských pohárech, by byli lépe připraveni.

Chystat si během jara útočníka na další období by mělo být každopádně záměrem Slavie.

Jan Malý

Žurnalistickou dráhu započal v Poděbradských novinách, od srpna 2008 působil v Hospodářských novinách, kde strávil celkem pět let. Následně pracoval skoro osm let v deníku Sport. Od ledna 2022 je členem redakce Sport.cz a deníku Právo.

Reklama

Související témata: