Hlavní obsah

Gól roku dal Holenda možná i díky thaiboxu

Westendorf

Do pokutového území Příbrami se snáší centr, míč letí nad hlavami hráčů. V tom do vzduchu vystřelí nohy Jana Holendy, přes hlavu vykouzlí gól roku. Klíčový útočník Plzně druhé půlky jara po utkání zavtipkoval, že nebyl překvapený, že to trénuje. Nefabuloval však úplně. Jednou do měsíce, pokud má volno, totiž zajde za kamarádem na trénink thajského boxu...

Foto: www.fcviktoria.cz

Janu Holendovi pomáhá při zakončování i thajský box.

Článek

„Je hrozně těžké určit, jestli to na to mělo vliv, nebo ne. Navíc, dělám to jen okrajově, jednou za několik týdnů. Ale vím jistě, že tento sport mi neubližuje," říká Holenda.

Zářným příkladem, že bojové sporty jsou vynikajícím doplňkovým sportem k fotbalu, je švédský útočník Zlatan Ibrahimovic. Jako kluk navštěvoval kurzy taekwonda v Malmö, získal prestižní černý pás, především však do sebe implantoval obrovský pohybový rozsah. Desítky gólů, které vstřelil z neuvěřitelných pozic, by bez absolvování bojového sportu mohl odepsat.

„Lidé, kteří začnou dělat druhý sport, zapojují do činnosti i jiné svalové partie. De facto beru thajský box jako kompenzační cvičení. Musíte na tom být výborně fyzicky, výbušně. Kdo to nezkoušel, neví, jak neskutečně náročný je to sport. Přestože na trénink zajdu jednou za čas, pomáhá mi to k udržení lepší kondice a formy," tvrdí Holenda.

K thajskému boxu ho přivedl člen ochranky Sparty

Na chuť bojovým sportům nepřišel díky Ibrahimovicovi, nýbrž díky kamarádovi Luboši Vrňatovi, elitnímu thajskému boxerovi. Potkali se při Holendově působení na Letné, kde Vrňata dlouhodobě funguje jako jeden z členů ochranky Sparty. „Potřeboval jsem zapracovat na síle, na pohybovém cvičení, Luboš mě pozval do svého oddílu, měl mě pod rukama. Na základě toho jsem se dostal k thajskému boxu. Bylo to spontánní, začalo mě to bavit," vysvětluje Holenda.

Tehdy byl ve studiu Hanuman Gym Praha často, nyní maximálně jednou do měsíce. I to podle Vrňaty stačí, aby do sebe vstřebal prvky, které mu na trávníku v určitých situacích můžou pomoct.

„Jedná se o koordinaci pohybu, i o rozvoj jiných schopností, třeba psychiky," podotýká Vrňata, který dobyl tři čtvrtá místa na MS v thajském boxu, mimo jiné je také trojnásobným mistrem ČR v karate. Delší čas se věnuje výchově mladých bojovníků, mezi které lze v nadsázce zahrnout také reprezentačního stopera Michala Kadlece. Kdykoli se z tureckého angažmá mihne v Praze, zastaví se na trénink u Vrňaty.

„Jak jsem už řekl, člověku to určitě neškodí. Nebo lépe, víc mu to pomáhá, než ubližuje," uzavírá Holenda.

Reklama

Související témata: