Hlavní obsah

Herda do zad, pak hlavička! Červená karta mě překvapila, tvrdil s odstupem Buchta

Liberec

Nevídaný finiš měla bitva 24. kola Synot ligy mezi fotbalisty Liberce a olomoucké Sigmy. Hosté se snažili zvrátit nepříznivý vývoj, jenže v poslední minutě jejich už beztak chatrný tlak otupil brankář Miloš Buchta. Po souboji s domácím útočníkem Matějem Pulkrabem totiž viděl červenou kartu. A protože hosté už nemohli střídat, prostoje provázející celou situaci pomohly Severočechům udržet vítězství 2:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zákrok olomouckého brankáře Miloše Buchty (vpravo) na libereckého útočníka Matěje Pulkraba v zápase 24. kola Synot ligy.

Článek
Fotogalerie

„Nám pomohl. Měli jsme čas si odfrknout, zformovat se, udělit pokyny a přeskupit trošku sestavu, protože Folprechta braly křeče," netajil liberecký trenér Jindřich Trpišovský, jak náramně vhod přišel jeho družině zkrat olomouckého brankáře.

Co se přesně odehrálo? Střídající Pulkrab šel do souboje s Buchtou na hranici velkého vápna Sigmy. Hostující gólman zůstal ležet, ale pak se najednou zvedl, dal osmnáctiletému útočníkovi Liberce ránu do zad a vzápětí ještě „napálil" Pulkrabovi hlavičku! Pak se sám teatrálně svalil k zemi.

„Srazili jsme se. Určitě jsem nešel kolíky kopačky napřed. Prostě normální souboj. Neřekl jsem mu ani slovo. Normálně jsem odcházel. Když jsem dostal ránu do zad, překvapilo mě to, stejně jako další pokračování situace," vykládal Pulkrab.

Olomoucký brankář se hájil, že si ze souboje moc nepamatuje. „Dostal jsem o dvacet minut dříve ránu do hlavy. Mám bouli za uchem. Byl jsem úplně vypnutý. Přemýšlel jsem, zda se nenechám vystřídat. Ale chtěl jsem klukům pomoci na hřišti, ne se vzdát," odvolával se Miloš Buchta na souboj s libereckým Luckassenem.

Buchta: Nevím, jestli to bylo na červenou

„Moc si toho ze střetu s Pulkrabem nepamatuji. Vím, že byl dlouhý balón za obranu a srazili jsme se. Pak jsem viděl, že má rozhodčí červenou kartu, tak jsem se trošku podivil. Nevím, jestli to bylo na červenou. Měl jsem možná lehký otřes mozku, mám menší výpadky paměti. Nicméně to mě neomlouvá, měl jsem se kontrolovat," přiznával Buchta.

„Spoluhráči se v šatně u videa celé situaci smáli. Buchta ležel, jak když nemůže vstát, a pak jsem dostal dvě rány. Při té hlavičce jsem naštěstí stačil trošku uhnout, tudíž jsem náraz neschytal plnou silou," popisoval Pulkrab. „Možná byl Buchta skutečně otřesený, ale to ho neomlouvá. Ještě se pak teatrálně svíjel," kroutil hlavou liberecký kapitán Lukáš Pokorný.

Buchtu nepochybně čeká trest od disciplinární komise. A flastr vyfasuje i v klubu. „Šlo o naprosto neomluvitelné jednání. Čeká ho finanční postih. Souboj byl normální, od útočníka jsem neviděl žádný úmysl zranit našeho brankáře. Chyběly tři minuty, prohrávali jsme. Musí vstát a hrát. Přiznávám, že jeho reakcí jsem byl překvapený, protože až dosud fungoval jako naprostý profesionál," vykládal olomoucký trenér Václav Jílek.

Do příštího zápasu tak nominuje dosavadního náhradníka Michala Reichla. „Třeba bude změna na postu brankáře přínosem a přinese efekt, z něhož se odrazíme k záchraně. Michal je dobrý gólman," utěšoval se Buchta. „O post brankáře strach nemám. Reichl byl členem jednadvacítky, naše gólmanská dvojice je velmi silná. Horší je, že jsme přišli o jednoho z lídrů," krčil rameny Jílek nad další komplikací v honbě za udržením mezi elitou.

Reklama