Hlavní obsah

Heroická mise Nity v Pardubicích pokračuje. Udělal nám zápas, chválil jubilanta Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stý zápas v české nejvyšší soutěži oslavil lépe, než si snad sám kdy mohl vysnít. Pardubický brankář Florin Nita, hostující na východě Čech ze Sparty, se pořádně tučným písmem podepsal pod důležité vítězství 3:1 v domácím záchranářském souboji s Teplicemi. V 68. minutě za stavu 2:1 totiž lapil Abdallahovi Gningovi penaltu, přičemž jen o pár desítek sekund později zlomil odpor Teplic gól Kamila Vacka na druhé straně hřiště. „Udělal nám zápas. Byl to klíčový moment,“ chválil zkušeného strážce brankoviště trenér Radoslav Kováč. Jeho celek se díky tříbodovému zisku posunul v tabulce na čtrnácté místo před Zlín a právě Teplice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář Florin Nita z Pardubic

Článek

Snad největší radost z Nitova zákroku měl ale Vacek, střelec branky, která po neproměněném pokutovém kopu následovala. Právě po jeho poněkud nešťastném přišlápnutí Daniela Fily a z toho plynoucí intervence videorozhodčího totiž k penaltě došlo. „Přiznám se, že jsem vůbec nevěděl, za co byla. Nevybavuji si žádný kontakt," divil se 35letý středopolař. „Věděl jsem, že když jde na VAR, tak se bude pískat. Nechápal jsem ale, co se tam zase našlo. Takových zákroků je ve vápně miliarda," kroutil hlavou Kováč.

Pardubičtí ale díky Nitově zásahu unikli vyrovnanému stavu skóre a naopak vzápětí zasadili soupeři smrtící úder. „Tohle krásně ukazuje, jak dokáže být fotbal nevyzpytatelný. Emoce, kdy se stanete z padoucha hrdinou, jsou nepopsatelné," radoval se s viditelnou úlevou ve tváři Vacek. „Spravedlnost existuje, tam jsme to zlomili," doplnil jej Kováč.

Nita se tak předvedl v tom nejlepším světle před zraky svých nejbližších. „Florinovi přijela celá rodina," prozradil Kováč. Rodinní příslušníci rumunského gólmana tak mohli být přímými svědky výmluvného obrázku. Po závěrečném hvizdu se totiž takřka polovina pardubických fotbalistů rovnou rozeběhla právě za Nitou, stoper Robin Hranáč jej dokoce v návalu emocí zvedal do vzduchu. Jako by mu tím naznačoval, že právě on byl klíčem k důležitému vítězství v souboji „o šest bodů".

Kromě Nity ale padala slova chvály i na další fotbalisty Východočechů. Aby také ne. Vždyť například ostřílený matador Pavel Černý se nepřímo podepsal pod všechny tři pardubické trefy. Před úvodní brankou Michala Hlavatého hlavičkoval do břevna, vybojoval penaltu, jíž proměnil Dominik Janošek a dokonce se stal i obětí faulu, který vedl ke zmíněnému gólu Vacka po standardní situaci. „Je to pro nás jeden z klíčových hráčů. Hodně názorů je takových, že už tam nemá moc co dělat, ale opět prokázal, že je pro nás ohromně důležitý. Podal skvělý výkon," vysekl již 38letému veteránovi poklonu Kováč.

Třetí jarní výhra Pardubic pak byla jejich druhou na nově postaveném stadionu. Stane se právě zimní přesun z azylu z vršovického Ďolíčku zpět „domů" klíčovým faktorem pro úspěšný boj o přežití ve Fortuna lize? „Atmosféra byla fantastická. Uděláme vše pro to, abychom byli v lize i příští rok. Fanoušci by si to zasloužili," pochvaloval si Kováč více než čtyřtisícové publikum. „Cítíme, že Pardubice jsou zase doma. Je to pro nás obrovská změna," uzavřel Vacek.

Reklama

Související témata: